Innovation

Husmyggan bäst på att sprida Ockelbosjukan

Arkivbild på en mygga som sticker en man på handen. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / TT
Arkivbild på en mygga som sticker en man på handen. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / TT

Myggarten som sprider den så kallade Ockelbosjukan har identifierats. Med den kunskapen hoppas forskare kunna stoppa framtida utbrott. Och med samma forskningsmetod vill man nu ta reda på om svenska myggor skulle kunna sprida ännu värre smittor.

Publicerad

Senast ett större utbrott av Ockelbosjukan inträffade i Sverige var 2013. Sedan dess har forskare vid Umeå universitet lyckats spåra viruset bakom sjukdomen, sindbisviruset, till myggor från Lövångertrakten i Västerbotten. Nu har de även kommit fram till vilken art som är bäst på att sprida viruset.

Begränsa spridningen

De har tagit in myggor i ett laboratorium och satt upp en metod för att infektera dem med viruset. Efter några veckor kan myggorna föra vidare smittan. Olika arter har tagits in för att jämföra hur bra de är på att överföra viruset. Bäst visade sig den nordliga husmyggan vara.

– När vi vet vilken myggart som är bäst på att föra över det här viruset tänker vi oss att man kan rikta åtgärder mot just den myggan, för att begränsa spridningen av Ockelbosjukan, säger professor Magnus Evander vid Umeå universitet.

– Nu när vi har satt upp det här systemet där vi kan infektera myggorna, så kan vi också ta dit andra virus, som till exempel zika och West Nile-feber, som är virus som skulle kunna komma in i Sverige och då vill vi se om våra svenska myggor kan överföra de här virusen. Om det finns en risk att exotiska virus kan spridas i Sverige, säger Magnus Evander.

Kartlägga utbrott

Ockelbosjukan är en virussjukdom som kan ge hög feber, utslag och långdragen ledvärk. Det förekommer årligen sjukdomsfall, men med jämna mellanrum sker större utbrott.

– Vi vet inte riktigt orsaken till utbrotten och med hjälp av den här studien kan vi kanske kartlägga det framöver, säger Magnus Evander.

Studien har genomförts vid Umeå universitet i samarbete med Totalförsvarets forskningsinstitut.