Populärteknik

Hundratals nya ufo-observationer

I april 2020 offentliggjorde Pentagon tre filmer som visade oidentifierade flygande objekt. Foto: New York Times
I april 2020 offentliggjorde Pentagon tre filmer som visade oidentifierade flygande objekt. Foto: New York Times

Amerikansk militär har under året rapporterat in hundratals ufo-observationer enligt en tjänsteman på Pentagon. Det ökande antalet vittnesmål tyder på att det tidigare rapporteringsstigmat verkar ha försvunnit.

Publicerad

Under sommaren 2021 släppte USA:s försvarshögkvarter Pentagon en länge efterlängtad ufo-rapport. I rapporten beskrevs 144 olika observationer av oidentifierbara objekt. 80 av dessa var gjorda med hjälp av sensorer eller kameror.

Ett år efter att rapporten släpptes, under sommaren 2022, öppnades Pentagons nya avdelning All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). AARO har fått i uppdrag att spåra oidentifierade objekt – flygande ufon, okända objekt under havsytan och ute i rymden.  

En uppdaterad rapport som redogör för nya vittnesmål och observationer förväntas innan 2022 är slut. Sean Kirkpatrick, chef för AARO, säger till AP att det redan har kommit in flera hundra rapporteringar av ufo-observationer sedan den senaste rapporten släpptes. 

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Stigmat kan ha försvunnit 

I och med offentliggörandet av ufo-rapporten och öppnandet av den nya avdelningen kan det tidigare rapporteringsstigmat ha försvunnit. Enligt Sean Kirkpatrick har de olika grenarna av militären också satt upp processer för att rapportera oförklarliga observationer. 

Den amerikanska kongressen har under året också diskuterat ämnet för första gången på mer än 50 år. Oavsett om objekten är utomjordiska eller är ny och okänd teknik från länder som Kina eller Ryssland anses de utgöra ett säkerhetshot.  

Det görs även forskning inom ufo-världen. Ett av de stora projekten är Galileoprojektet som styrs av Harvardprofessorn Abraham Loeb. Projektet startades kort efter att Pentagon släppte sin ufo-rapport och har som mål att hitta tecken på utomjordiskt liv eller utomjordisk teknik på eller nära jorden.