Digitalisering

HTC:s bärbara 5g-router ska lösa alla uppkopplingsproblem

HTC 5g Hub är en av de första kompletta konsumentlösningarna för mobilt bredband via 5g-nätet. Foto: HTC
HTC 5g Hub är en av de första kompletta konsumentlösningarna för mobilt bredband via 5g-nätet. Foto: HTC

HTC har släppt en bärbar, smart och 5g-kompatibel router som kan koppla upp upp till 20 enheter.

Publicerad

Att 5g-nätet är huvudnumret på mobilfesten MWC är väl ingen hemlighet. De första 5g-telefonerna från de stora tillverkarna har gjort debut, men något som väntas ta ett ännu större kliv i nästa generations mobilnät är det mobila bredbandet. När utbyggnaden är klar ses en stor marknad för mobilt bredband som kan konkurrera med fiber, det som i branschen kallas för fixed wireless access.

Nu har HTC visat upp en av de första kompletta konsumentlösningarna för mobilt bredband via 5g. Den heter kort och gott HTC 5g Hub och påstås vara världens första smarta och mobila 5g-hubb.

Vad innebär den säljtexten i praktiken? Jo, i hubben sitter ett Snapdragon X50-modem som plockar upp 5g-signaler och kan ge nedladdningshastigheter på upp till 2,3 gigabit per sekund. Finns inte 5g-täckning kan den falla tillbaka på 4g-nätet, men då blir förstås hastigheten och fördröjningen lidande.

Utrustad med Android 9

Upp till 20 enheter kan koppla upp sig till hubben via wifi (den har stöd för nya standarden wifi 6), och den är mobil med en vikt på dryga 300 gram och ett batteri på 7 660 mAh. Det ska ge en hel uppkopplad arbetsdag även om det inte finns ett eluttag att tillgå.

Hubben är smart också. Vid första anblick ser den med sin femtums pekskärm ut som en Echo Show eller Google Home Hub. Den kör en version av Android 9 och har ett Qualcomm 855-chip, 4 GB ram och 32 GB intern lagring vilket kan utökas med SD-kort.

Tanken är att routern förutom att koppla upp sin omgivning ska kunna fungera som en hubb för att strömma video och musik till andra enheter i nätverket, eller som ett enkelt sätt att tillfälligt göra en backup av bilder från telefonen.

Hubben kommer att lanseras under andra kvartalet och säljs till en början av mobiloperatörer ibland annat USA, Finland och Tyskland. Lanseringen i Sverige lär dröja till dess att svenska operatörer börjar rulla ut 5g.