Innovation

Hjärnvågor avslöjar hur restaurangbesökare upplever färger

Foto: SCA/ Tork
Foto: SCA/ Tork
Foto: SCA / Tork
Foto: SCA / Tork
Foto: SCA / Tork
Foto: SCA / Tork

Du blir pigg av gult och avslappnad av grönt. Allt enligt ett nytt försök som undersökt hur restauranggäster reagerade på olika färger.

Publicerad

Sexton personer fick äta en kaka och dricka ett glas färgat vatten i åtta olika små bås som alla var målade med varsin färg. Under tiden mättes deras hjärnvågor och puls. Dessutom fick de svara på frågor om hur de uppfattade den enfärgade måltiden.

– Vi ville testa hur färger kunde bidra till en viss form av sinnestillstånd, säger Ami Kivi, kommunikationsansvarig för servettillverkaren Tork som ligger bakom försöket.

De flesta av resultaten var inte så förvånande. Gult uppfattades som uppiggande, rött associerades med romantik och gav ett starkt utslag på de hjärnvågor som har kopplas till känslomässig respons. På samma sätt var den gröna färgens lugnande effekt tydlig i både deltagarnas svar och i mätningen av deras hjärnvågor.

– Det mesta bekräftade våra föreställningar, det som var lite intressant var att blått och svart gav exakt samma utslag när vi mätte hjärnvågorna, säger Ami Kivi.

Försöket är inte en vetenskaplig studie och med bara sexton deltagare är det svårt att dra några klara slutsatser. Däremot finns det flera tidigare studier som har undersökt hur smakupplevelser påverkas av färger. Exempelvis gör röda tallrikar att försökspersoner äter mindre och mat som är placerad symetriskt på tallriken upplevs smaka bättre. Ett annat försök har visat att jordgubbsglass smakar sötare på en vit tallrik än på en svart.

I försöket användes ett diadem för att mäta deltagarnas hjärnvågor och deras puls. Det är en teknologi som blivit vanlig de senaste åren och fått ett stort genomslag. Det finns hundratals olika appar som använder hjärnvågor till en mängd olika saker, från att utvärdera hur bra man sovit till att styra olika spel. Tekniken kan också användas för leksaker som man styr med tanken eller för att styra prylar i hemmet. Just nu utvecklas även mer sofistikerade varianter som kan kontrollera proteser och andra medicinska hjälpmedel.