Populärteknik

Hjälp Nasa att designa en grävskopa för månen

Nasas astronauter kommer åter att stå på månen 2024, det är i alla fall planen. Foto: Nasa
Nasas astronauter kommer åter att stå på månen 2024, det är i alla fall planen. Foto: Nasa

Trots att Nasa testat en rad versioner av sin grävande månrobot är de inte nöjda. Nu kallas allmänheten in för att hjälpa till att designa grävskoporna.

Publicerad

Förhoppningen är att månen ska bli vår språngbräda för framtida bemannade expeditioner till Mars. Nasas astronauter kommer åter att stå på månen 2024 och Artemis-programmets ambition är att i samarbete med andra rymdmyndigheter ha en mer permanent närvaro etablerad till 2028.

Det finns också ett antal grandiosa planer för det stoft som täcker i princip hela månytan. Månens regolit utgörs av material som har krossats vid meteoritnedslag och sedan eroderats ned, främst av solens strålning. Dammet kan utgöra nyckeln till att uppehålla en bemannad bas, men det första steget är att kunna samla in större volymer av regoliten. Och i en sandlåda vid Kennedy Space Center i Florida har Nasa testat en rad versioner av sin grävande robot ”Rassor”.

Förkortningen står för Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot. På varje kortsida av roboten sitter en trumma med utanpåliggande skopor som fyller på med regolit. Men uppenbarligen lever lösningen inte upp till sitt namn för nu ber Nasa om allmänhetens hjälp med att skapa en ny design av robotens skopor och trumma.

Till och med den 20 april kan man skicka in sitt bidrag till Rassor Bucket Drum Design Challenge. Nasa hoppas få in en konstruktion som låter trumman fånga in och bära med sig en större mängd regolit. På sajten Grabcad kan deltagarna ladda upp 3d-modeller.

Nasa hoppas bland annat kunna använda regoliten för att utvinna syre, samt för lagring av all den energi som solen bistår med. Och i 3d-skrivare kan materialet användas för att skapa allt från byggnader till reservdelar. Kanske kan regoliten till och med bidra till bränslet som tar expeditionerna till Mars.

Det översta skiktet av dammet innehåller även helium-3, en isotop av helium som har anrikats av solvinden. Helium-3 är extremt sällsynt på jorden, men anses kunna användas som bränsle i framtidens fusionskraftverk. Detta genom att isotopen kan reagera med tungt väte och bilda vanligt väte samt helium vilket ger en stor energiproduktion.