Samhälle

Hård kritik mot Sjöfartsverkets helikoptrar

Arkivbild från när Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007 ( AW 139 SE-JRN ) söker över sjön Glan utanför Norrköping. Foto: Johan Nilsson / TT
Arkivbild från när Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007 ( AW 139 SE-JRN ) söker över sjön Glan utanför Norrköping. Foto: Johan Nilsson / TT

Beredskapen för Sjöfartsverkets helikoptrar är otillräcklig, skriver Statens haverikommission (SHK) i en ny rapport.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Vid flera sjöräddningshändelser har fyra av landets fem helikopterbaser varit ur drift samtidigt.

Kommissionen konstaterar att såväl underhållet, antalet helikoptrar och bemanningen brister till den grad att det inte är möjligt att upprätthålla målet om 15 minuters insatsberedskap dygnet runt på fem helikopterbaser runt om i landet.

– Det är naturligtvis allvarligt att Sverige i perioder inte har haft avsedd helikopterberedskap, säger SHK-utredningens ordförande Jonas Bäckstrand.

Han berättar att SHK riktat en rekommendation till regeringen om att tillföra fler helikoptrar.

– Vi förväntar oss svar inom några månader, säger han.

Avtalsförhandlingar pågick

Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningar på Sjöfartsverket, säger att de på det stora hela delar kommissionens slutsatser.

– Vi sköter våra uppgifter och har gjort det över tid, men Försvarsmaktens ökande behov gör att vi behöver utöka med fler helikoptrar och mer personal. Man ska dock ha i bakhuvudet att vi hade pågående avtalsförhandlingar under perioden SHK utvärderat, säger han.

Avtalsförhandlingarna lyfts också fram som en försvårande faktor i SHK:s rapport.

– Vi var tvungna att åtgärda de här frågorna, de kunde inte vänta. Det var inget önskvärt uppdrag, men nödvändigt. Nu när vi hanterat detta har verksamheten blivit betydligt bättre, säger Hyllert.

Behövs mer pengar

TT: Vad ska ni göra för att stärka beredskapen?

– Vi jobbar med det vi har. Efter avtalsförhandlingarna utökade vi personalstyrkan med ett par personer. Vi har lämnat svar till regeringen på vad som krävs om vi ska få ett större ansvar.

TT: Ni behöver mer pengar?

– Det kommer att kosta, ja.