Övriga nyheter

Här syr vi ihop nya Under skalet

I det senaste avsnittet av Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet undersöker programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin en symaskin.

Publicerad

Nål och tråd är ovana verktyg för Jan Herrlin och Jacob Norrby, men som programledare för Under Skalet är de beredda på det mesta.

Den här gången är en objektet en Singer Quantum Stylist 9960, en mångfunktionsmaskin i den övre prisklassen. Den har många finesser, bland annat automatiska knapphål, 600 inbyggda mönster som tecken och bokstäver. De gamla utbytbara mekaniska mönsterväljarna är borta. Maskinen styrs elektroniskt via en kontrollpanel. Men fotpedalen har ett misstänkt gammeldags utseende.

Mycket av tekniken har uppenbarligen återanvänts även i denna frontlinjetråcklare. Så hur mycket skiljer egentligen den här mirakelmaskinen från Singers första gjutjärnsskapelse från 1851? Företaget har producerat över två miljoner maskiner i många olika modeller sedan dess.

Det plastiga vita skalet och den lysande skärmen till trots är det mycket mekanik under skalet, precis som på farmors mors tid. Skillnaden är de många motorerna som styr nålens rörelser upp och ned, sida till sida och matningen framåt och bakåt.

– Har du någon symaskin hemma, frågar Jacob Norrby.

Det visar sig att Jan Herrlin har en, men att det kanske inte är den mest använda teknikprylen i hushållet.

Hur undertråden lyfts upp är till en början ett mysterium. Dessutom finns en automatisk funktion som stoppar maskinen om den går utan tråd i nålen. Det tar en stunds letande innan de hittar mekanismen bakom detta, eftersom det visar sig att ingen tagit med sig sytråd, och programledarna får improvisera.

Med bara nålen går det i alla fall att stansa bokstäver i ett pappersark. Möjligheterna att programmera mönster i maskinen väcker Under skalets intresse och föder genast tankar på produktutveckling.

– Jag hade velat ha en usb-anslutning också. Eller kanske bluetooth. Om inte de dyrare varianterna redan har det, säger Jacob.

Följ Ny Teknik på Facebook

Detta är webb-tv-serien Under skalet

I Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.

Under skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.

Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet

underskalet@nyteknik.se