Populärteknik

Här är världens största mätverktyg

De tre satelliterna i bana runt solen. Foto: NASA
De tre satelliterna i bana runt solen. Foto: NASA
Kuberna som ska upptäcka gravitationsvågorna är 46 mm breda och väger två kg. Foto: NASA
Kuberna som ska upptäcka gravitationsvågorna är 46 mm breda och väger två kg. Foto: NASA

Världens största mätinstrument är fem miljoner kilometer brett. Det ska undersöka om Einsteins gravitationsvågor existerar.

Publicerad

Allt det som Albert Einstein presenterade i sin allmänna relativitetsteori har visat sig stämma. Förutom förekomsten av gravitationsvågor. Alltså de förmodade vågor som kan bildas av stora massors snabba rörelse.

Nu ska världens största mätinstrument ta reda på om gravitationsvågorna existerar.

Det ska byggas av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa i samarbete med den europeiska rymdorganisationen Esa.

Instrumentet är döpt till Laser Interferometer Space Antenna, Lisa, och ska vara klart att tas i drift omkring 2020.

Det består av tre satelliter på fem miljoner kilometers avstånd från varandra i en triangelformation med solen i mitten .

Ombord på var och en av satelliterna finns en två kilo tung kub av guld och platina som svävar fritt i sitt tyngdlösa tillstånd. Tanken är att dessa metallklumpar kommer att röra sig om de träffas av en gravitationsvåg. För att upptäcka och mäta denna rörelse skickas laserstrålar mellan satelliterna som är riktade mot respektive metallkub.

De gravitationsvågor som Lisa kan upptäcka är mycket långvågiga och ligger inom frekvensområdet 0,03 millihertz och 0,1 Hertz.

Men projektets huvudsakliga målsättning är inte att kontrollera om Einstein hade rätt i sina förutsägelser. Syftet är istället att använda gravitationsvågor för astronomiska studier, om de hittas och kan mätas.

Exempelvis för att skaffa kunskap om svarta hål som inte kan observeras direkt då deras enorma massa gör att vare sig ljus, radiovågor eller röntgenstrålning sänds ut från dem.

Lisa ska bland annat leta efter gravitationsvågor från svarta hål som cirklar runt varandra. Det kan ge information om hur stora de svarta hålen är och hur snabba deras omloppsbanor är.

De instrument som ska användas av Lisa har redan börjat byggas. Men innan det är dags för den stora expeditionen ska delar av tekniken testas ombord på satelliten Lisa Pathfinder som ska skickas upp i rymden redan nästa år.