Digitalisering

Här är trenderna på årets MWC

Mobile World Congess 2017 Foto: Emilio Morenatti
Mobile World Congess 2017 Foto: Emilio Morenatti

MWC. Vad är mest spännande på årets MWC? Artificiell intelligens, iot eller 5g? Svaret kan vara blockkedjor och röstteknik.

Publicerad

Majoriteten av mobilkonsumenter betalar varje månad för fler gigabyte än de använder. Enligt en färsk rapport från Ericssons konsumentlabb nyttjar 41 procent av användarna betydligt mindre trafik än de köpt utrymme till.

Bara 15 procent överskrider sin pott. Ericsson noterar att det finns en gryende medvetenhet hos användarna om det här. De vill kunna sälja eller spara det som blivit över.

För Hong Kong-företaget Dent kom rapporten lägligt. De har precis genomfört ett test där operatören PLDT – som framförallt riktar sig till kunder från Filippinerna – lät användarna köpa och sälja data via en blockkedja.

– Vi är otroligt uppspelta över detta lyckade test. Det visade att kunderna älskade vår app för att byteshandla med mobildata och implementationen tog bara tre veckor, säger Tero Katajainen, vd för Dent.

Dent ska nu försöka övertyga mobiloperatörer över hela världen om att detta är framtiden. Passande nog samlas alla dessa operatörer i Barcelona, på jättemässan Mobile World Congress, som startar måndag 26 februari.

Blockkedjeteknik lär under MWC inte få riktigt samma tid i rampljuset som 5g, artificiell intelligens och iot. Samtidigt visar exemplet ovan att det lär förändras de kommande åren. För allt tal om hur 5g ska skapa en revolution så är det Dent gjort något som faktiskt kan påverka folks liv här och nu.

På tal om 5g så kan MWC ändå komma att bli något av ett genombrott för den kommande mobilstandarden. Dels kan vi förvänta oss publikfriande uppvisningar i hur högre hastigheter och större kapacitet kan ge bättre direktsända upplevelser av stora evenemang. Räkna till exempel med att sydkoreanska operatören KT och amerikanska Intel redogör för sina 5g-erfarenheter från OS. Dessutom lär mer konkreta planer på hur 5g ska användas i praktiken dyka upp under mässan.

Ett annat område som blir alltmer centralt för det mobila samhället är röstteknik. Om Amazon Echos och Alexas popularitet i USA är något att gå efter – och det är det – så kommer apparater man styr med rösten ersätta mycket av dagens fingrande.

För oss i Sverige kan det vara värt att höra upp vad som sägs under Mobile World Congress: Google har redan berättat att deras assistent kommer på svenska någon gång 2018.

Följ MWC på nyteknik.se

MWC börjar nästa vecka, men redan nu på söndag kommer Samsung och HMD Global (som tillverkar Nokia-märkta telefoner) hålla sina presskonferenser. Ny Teknik kommer att vara på plats i Barcelona för att ge er nyheter, intervjuer och analyser.