Övriga nyheter

Här är Sveriges nya bilbyggare

I ett ganska anonymt kontorshus på Lindholmen har Mats Fägerhag på uppdrag av Geely Holding byggt upp ett svenskt bilföretag som har fler ingenjörer än vad som fanns på Saab Automobile. Organisatoriskt är CEVT är ett systerföretag till Volvo Cars och Geely Automobile. Foto: Sören Håkanlind
Mats Fägerhag. Foto: Sören Håkanlind

Det började som ett teknikutvecklingsföretag med några hundra anställda. I det tysta har CEVT växt till en komplett biltillverkare med 1 122 anställda och konsulter i Göteborg.

Publicerad

Mats Fägerhag ler. Det har han anledning till. Han är vd för CEVT, ett svenskt bilföretag som du förmodligen aldrig hört talas om.

För två år sedan drog Mats Fägerhag upp planerna för en verksamhet med 150 ingenjörer. I dag är CEVT 1 122 anställda, plus 117 gästingenjörer från Kina som är på väg hit. Lokalerna på Lindholmen är överfulla, och man har redan verksamhet på ytterligare sex adresser i Göteborg. Samt ett kontor i Kina med ytterligare 500 anställda. FoU-budget 2015 är just nu 2,5 miljarder, men väntas växa till minst 2,7 miljarder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här