Innovation

Här är ”shellmet” – en stryktålig hjälm av musselskal

Skal från musslor gav en starkare hjälm. Foto: Koushi Chemical Industry
Skal från musslor gav en starkare hjälm. Foto: Koushi Chemical Industry

Det är en blandning av pulveriserade skal och återvunnen plast. I kombination med mussel-designen gör materialet hjälmen mycket stark.

Publicerad

Fisket av kammusslor i japanska Sarufutsu ger årligen upphov till mer än 36 ton avfall i form av skal, som bildar illaluktande högar. Men nu har kustsamhället i samarbete med Koushi Chemical Industry lyckats hitta ett användningsområde för restprodukten.

Det är ett helt nytt material, som i ett första steg har omsatts i skyddshjälmar. Efter att kammusslorna har kokats och blivit steriliserade så mals de till ett pulver av kalciumkarbonat. Det blandas sedan med ett pulver gjort av återvunnen plast, och av blandningen framställs pellets.

Bioplasten har döpts till Shellastic, och den musselformade bygghjälmen sägs vara 33 procent starkare än en konventionell hjälm – till viss del tack vare åsarna i designen. Det skriver New Atlas.

”Shellmet” skapas genom att bolagets pellets smälter när de värms upp i gjutformen – och ställt mot ny plast sägs tillverkningen halvera utsläppen av växthusgaser.

Hjälmens säljs redan i fem färger för omkring 370 kronor. Med fiskeindustrin som främsta målgrupp kommer en utvärderingsperiod att inledas under våren.