Digitalisering

Här är Nasas superrobot Valkyrie

Nasas superrobot Valkyria Foto: Nasa
Nasas superrobot Valkyria Foto: Nasa

Batteridirven, 190 centimeter lång och med en vikt på 125 kilo. Det är Nasas superrobot Valkyrie som ska delta i den amerikanska försvarsmyndigheten Darpas stora robottävling om någon vecka.

Publicerad

På nio månader och med ett nytt team som jobbat i skift 22 timmar om dygnet har Nasas Johnson Space Center, JSC, utvecklat den människolika roboten Valkyrie, uppkallad efter det kvinnliga andeväsendet Valkyria i den nordiska mytologin. Det rapporterar IEEE Spectrum.

Valkyrie ska delta i den amerikanska försvarsmyndigheten Darpas stora robottävling – Robotics Challenge – som syftar till att få fram autonoma robotar som kan arbeta i stället för människor i katastrofsituationer.

Men Nasa ser också möjligheter för Valkyrie i rymdtillämningar.

– Nasa vill komma till Mars, och för att komma till Mars, kommer Nasa sannolikt skicka robotar före mänskliga upptäcktsresande. Robotarna kommer att börja förbereda för människorna, och när människorna anländer, kommer robotar och människor att arbeta tillsammans, säger Nicolaus Radford som leder utvecklingen av Valkyrie vid JSC, till IEEE Spectrum.

Nasas superrobot har stor rörlighet i armar, händer, ben, nacke och midja. Den har kameror och 3d-sensorer inte bara i huvudet utan även på armar ben och fötter. Höger och vänster arm är utbytbara med ett enkelt handgrepp – tanken är att roboten snabbt ska kunna repareras om den skadas vid sitt arbete.

Till skillnad från många liknande robotar är Valkyrie inte täckt av hårda material utan av mjuka ytor som är ett slags skyddande kläder av funktionella material.

Batteriet som ska räcka för omkring en timmes drift, sitter i ryggen och kan bytas på några minuter.

Utmaningarna i Darpas tävling innefattar bland annat att köra ett fordon till en olycksplats, ta sig över bråte, öppna en dörr, klättra uppför en stege, slå hål i en betongvägg, hitta en ventil, stänga den, ansluta en slang till en brandpost och öppna kranen.

Tävlingen inleddes med delmoment redan 2012, och den 20 till 21 december går den sista deltävlingen, DRC Trials i Florida, inför finalen nästa år. I DRC Trials kommer robotarna att kunna få en del stöd via fjärrstyrning, medan det är tänkt att de ska vara autonoma under finalen.

Valkyrie deltar i tävlingens "spår A" och tävlar mot fem andra lag som utvecklat egna robotar, alla med finansiering från Darpa.

I spår B/C tävlar sju lag som får låna roboten Atlas, utvecklad av Boston Dynamics med finansiering från Darpa. Några av de här lagen har fått pengar av Darpa på vägen.

Till dessa kommer fyra lag i spår D som deltar på egen bekostnad med egna konstruktioner.

En presentation av lagen finns här.

Här visar Nasa upp Valkyrie:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/IE-YBaYjbqY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>