Säkerhet

Här är Facebooks åtgärder efter Cambridge Analytica-skandalen

Mark Zuckerberg under framträdande i CNN:s Anderson Cooper 360°. Foto: WENN.com
Mark Zuckerberg under framträdande i CNN:s Anderson Cooper 360°. Foto: WENN.com

Mark Zuckerberg bryter tystnaden och lovar att begränsa vilken data som företag kan få ut om dig från Facebook.

Publicerad

Helgens avslöjanden om hur dataanalysföretaget Cambridge Analytica har kartlagt miljontals amerikaner via Facebook har skakat det sociala nätverket. Aktiekursen och förtroendet har rasat, medan företagets ledning gått under isen.

Men igår uttalade sig till sist Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg dels i ett inlägg på sajten och dels i en rad intervjuer.

– Vi har verkligen svikt förtroenden rejält och jag är ledsen att det här hände. Vi har ett grundläggande ansvar för att skydda människors data och om vi inte kan klara av det förtjänar vi inte att ha möjlighet att jobba för dem, sa Mark Zuckerberg i en intervju med tv-kanalen CNN.

Lovar åtgärder

Men bortom ursäkterna och pudlarna lovar Mark Zuckerberg en rad konkreta åtgärder för att skydda användarnas data.

Till en början poängterar han att funktionen som Cambridge Analytica använde för att kartlägga 50 miljoner amerikanska väljare begränsades redan 2014. Men fler åtgärder väntar.

1. Utreda gamla synder

Facebook ska granska alla appar som hade tillgång till "stora mängder information" om användarna innan förändringarna från 2014 trädde i kraft. Utvecklare som brutit mot reglerna ska stängas av och alla som drabbats ska informeras.

Det är ett enormt arbete. Mark Zuckerberg säger till tekniksajten Recode att han uppskattar att processen kommer att ta flera månader och kosta "många miljoner dollar". Det handlar om att analysera data från "tiotusentals" appar.

2. Stoppa nya intrång

Facebook kommer vidare att begränsa vilken data som apputvecklare kan hämta in om användarna. Som standard ska en app bara få tillgång till ditt namn, din profilbild och din e-postadress.

För att få tillgång till mer information, som vad du gillat eller postat, ska Facebook "inte bara kräva tillstånd utan även ett undertecknat kontrakt". Det är dock fortfarande oklart hur den processen kommer att se ut.

En förändring som definitivt är till det bättre är att Facebook automatiskt kommer att stoppa appar som du inte använt på tre månader från att samla in data om dig. Om du godkänner en app i dagsläget kommer den att ha tillgång till din data ända till dess att du manuellt tar bort behörigheten.

3. Ge användarna överblick

Mark Zuckerberg lovar också nya funktioner som ska göra det enklare för användarna att se vilka appar som har tillgång deras data. Ett sådant verktyg kommer framöver att dyka upp högst upp i nyhetsflödet där det ska vara lätt att ta bort appar som du inte längre vill använda.

Men Facebook själva då?

Det Mark Zuckerberg inte vill prata om är Facebooks egen datainsamling. Åtgärderna handlar genomgående om att begränsa datan som du delar med dig av till tredje part.

Men faktum kvarstår att Facebook lever på att kartlägga dig genom din aktivitet på nätet. Data som annonsörer kan använda för att visa riktad reklam eller riktade politiska budskap till just dig.

Inget av vad Mark Zuckerberg sagt ger några indikationer på att den datainsamlingen kommer att minska.