Populärteknik

Här är allt vi vet om Huawei P30 Pro

Lanseringsdatum för Huawei P30 är nu klart. Nästa topptelefon Huawei P30 sägs få ett 3,5 millimetersjack, och telefonens kamera ser ut att vara maxad.

Publicerad

2019-03-26: Premiärdags för Huawei P30 Pro

I dag tisdag 26 mars går lanseringen av Huaweis nästa flaggskeppsmodell av stapeln. Evenemangen hålls i Paris, och Ny Teknik kommer att vara på plats i staden. Läs allt om den nya telefonen här.

Nedan följer en sammanställning av de hetaste ryktena om Huawei P30 och Huawei P30 Pro:

 • Kamerateknik: Huaweis nästa flaggskeppsmodell P30 Pro ska vara utrustade med tre kamerasensorer på ryggen. Huvudkameran påstås vara på 40 megapixel, vilket sedan kompletteras med en vidvinkelssensor på 20 megapixel och en zoom-kamera på 8 megapixel. Vidare sägs det att P30 Pro har stöd för 10x hybrid-zoom samt vara utrustad med time of flight-sensor (tof), vilket är en teknik där en ljuspuls (IR) används för att mäta avståndet mellan ett objekt och sensorn. Data som samla in via tof-sensorn används för att mäta djup.
   
 • Skärmstorlek: Huawei P30 uppges komma med en 6-tums oled-skärm med upplösningen 2340 gånger 1080 bildpunkter.
   
 • Såväl P30 som P30 sägs komma med Huaweis egenutvecklade 7nm-chip Kirin 980. Arbetsminnet för P30 och P30 ryktas ligga på 6 gigabyte, respektive 8 gigabyte.
   
 • Lagringskapacitet: 128 gigabyte för P30 och 512 gigabyte för P30 Pro.
   
 • Fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen på bägge modellerna.
   
 • Batterikapacitet: 3 650mAh för Huawei P30, 4 200mAh för Huawei P30 Pro.
   
 • Hörslursporten gör comeback i P30 och P30 Pro.

Notera att ovanstående uppgifter ännu är obekräftade. Men på tisdag eftermiddag  vet vi vilka förhandsrykten som faktiskt stämde. Nyheter från Huaweis Parislansering kommer att publiceras på nyteknik.se, Ny Tekniks Facebook-sida och Ny Tekniks Instagram-konto. Följ oss där!

2019-02-19: Då presenteras Huawei P30 Pro

För ungefär ett år sedan presenterade Huawei sin P20 Pro i Paris, en telefon som blev väldigt omtalad. Snart är det dags för företaget att presentera nästa flaggskeppstelefon: Huawei P30 Pro, och företaget återvänder till Paris för sin presentation.

I en tweet hintar företaget om att den kommer att presenteras den 26 mars. Inlägget är också taggat med "RewriteTheRules". Kaxigt kan tyckas. Videon i inlägget visar fina stillbilder på olika turistattraktioner i Paris. Dessa bilder zoomas sedan in kraftigt och visar på fin skärpa.

Så gissningsvis kan vi vänta oss att Huawei valt att lägga mycket krut i kameran, igen.

2019-02-05: Huawei uppdaterar kameran i P30 Pro

När de första smarttelefonerna kom var det tydligt att Apples Iphone var herren på täppan när det kom till kameror på telefonen. Personer som investerat i Android-telefoner solkade ner folks Instagram-flöden med gryniga bilder.

Med tiden har telefontillverkarna som rullar med Android utvecklats, och kanske till och med kört om Iphone-kameran? Exempelvis är Pixels senaste Night sight-läge överlägset Iphones lågljus-bilder. Även Huaweis Mate 20 Pro har visat på en imponerande kamera.

De senaste generationerna har Huaweis flaggskeppstelefoner av många betraktats som de bästa kameratelefonerna på marknaden, och Huawei P30 Pro ser inte att att bli något undantag, skriver sajten T3. P30 Pro ser ut att komma med den mest komplicerade kamerauppsättningen hittills. På Weibo har användaren "ichangezone" delat en bild på vad som påstås vara den ännu inte lanserade P30 Pro.

Är det här kameran i Huawei P30 Pro? Foto: Weibo
Är det här kameran i Huawei P30 Pro? Foto: Weibo

Enligt bildläckan så kommer P30 Pro med dubbla kameralinser, precis som på P20. Men Huawei ser ut att addera ytterligare en lins i systemet.

2019-01-08: Hörlursporten mot comeback i P30

Till mångas stora förtret har flera ledande mobiltillverkare slopat hörlursuttaget på sina telefoner de senaste åren. Kinesiska Huawei är inget undantag - men nu kommer nya uppgifter om att 3,5 millimetersjacket är på väg att återuppstå.

Det är tekniksajten 91Mobiles som säger sig fått uppgifter om att Huaweis kommande flaggskeppsduo P30 och P30 Pro kommer att ha hörlursuttag - till skillnad mot förra årets P20-telefoner som saknade sådana. Om uppgifterna stämmer blir Huawei först med att låta den klassiska hörlursporten göra comeback.

Apple, Samsung, Oneplus, Motorola och Google är några av tillverkarna som helt eller delvis fasat ut 3,5 millimetersporten de senaste åren. Ursäkterna har sett lite olika ut, men går i grova drag ut på att de vill använda platsen för att klämma in mer prestanda eller batteri i telefonen.

Enligt tidigare läckor kommer Huawei P30 att få tre kameror på baksidan med en högsta upplösning på 40 megapixel och fem gångers optisk zoom. Det är möjligt att Pro-varianten av mobilen får en ännu mer kraftfull uppsättning. Telefonerna kommer troligen att lanseras under våren.