Digitalisering

Han uppfann www – nu vill Tim Berners-Lee att vi ska strunta i web3

Tim Berners-Lee, nu ska han försöka rädda internet. Foto: Science Photo Library/TT
Tim Berners-Lee, nu ska han försöka rädda internet. Foto: Science Photo Library/TT

Blockkedjan kommer inte att rädda internet, enligt Tim Berners-Lee. "Web3 har inget att göra med webben över huvud taget", säger World Wide Web-skaparen. 

Publicerad

Det har nu gått mer än 30 år sedan mjukvaruingenjören Tim Berners-Lee först uppfann webben, och sedan kort därefter lanserade världens första webbläsare.

Webbskaparen på krigsstigen

Under de senaste åren har Berners-Lee vädrat en stor oro för hur internet har utvecklats. 2019 lanserade han exempelvis en global handlingsplan för att rädda nätet från falska nyheter, politisk manipulation och kränkningar

Nu är Tim Berners-Lee på krigsstigen igen – och den här gången riktar han skarp kritik mot det hajpade begreppet web3, rapporterar CNBC

Web3 beskrivs ofta som morgondagens internet, där big tech-bolagens dominans byts ut mot ett decentraliserat upplägg. Blockkedjan, tekniken som driver kryptovalutorna, utgör själva kärnan.

I dag ägs och kontrolleras de stora nätverken på webben av ett fåtal aktörer. Med hjälp av blockkedjan ska web3 istället byggas som ett distribuerat nätverk av oberoende servrar världen över.

Blockkedjan "för långsam och dyr"

Tim Berners-Lee vill också se en förändring där techjättarna har mindre makt över våra data, men han tror inte att blockkedjan och web3 är lösningen. I stället lyfter han gärna fram det egna projektet Soldid, en tjänst som ska lagra dina personliga data på ett mer säkert sätt. 

– Blockkedjeprotokoll kanske är bra för vissa saker, men inte för Solid. De är för långsamma, för dyra och för publika. Lagring av persondata måste vara snabb, billig och privat, sa Tim Berners-Lee på techkonferensen Web Summit, som hölls i förra veckan i Lissabon.

Tim Berners-Lee uppfann internet. Foto: Xinhua
Tim Berners-Lee uppfann internet. Foto: Xinhua

Han uttryckte också missnöje över att diskussionen om framtidens internet har fallit i händerna på en grupp personer som lägger stor vikt vid en enda teknik (läs: blockkedjan). 

– Det är en skam att web3-begreppet har tagits över av Ethereum-folket, och används för det de försöker göra med blockkedjeteknik. Web3 har egentligen inget att göra med webben över huvud taget.

Vill ge mer kontroll över din data

Solid drivs som ett samarbete med MIT, Massachusetts Institute of Technology. Tim Berners-Lee beskriver idén som att Solid ger dagens webb nya förmågor där personliga data kan bli per tillgänglig för användaren, men där den enskilda användaren har kontroll över sina egna uppgifter.

Han må inte gilla uttrycket web3, men använder begreppet web 3.0 för att beskriva vad de vill åstadkomma med Solid. 

– Web 2.0-eran definieras av några få stora företag som låser in våra data på sina respektive plattformar, det har blivit en ”big data”-tävling där vinnaren var den som samlade mest data. Solid är ett web 3.0, ett nytt lager, där personliga data är kopplat till personer, inte appar, sa han på Web Summit.

Twittergrundaren dömer ut web3

Tim Berners-Lee är inte den enda som är djupt skeptisk till web3. I somras gjorde Twittergrundaren och kryptofantasten Jack Dorsey ett utspel där han dödförklarade begreppet.

Twitters vd Jack Dorsey lämnar sin post. Foto: Francois Mori/AP/TT
Twitters vd Jack Dorsey lämnar sin post. Foto: Francois Mori/AP/TT

I stället lanserade han web5, som bland annat ska förlita sig på ION, en ny öppen Microsoftstandard för decentraliserade identiteter över Bitcoin-nätverket