Populärteknik

Han försökte hacka ett fängelse för att frige sin kompis

Konrad Voits vän satt i fängelse. Då försökte han hacka fängelsesystemet för att få denne frisläppt. Han satt däremot inte på Alcatraz, som bilden kommer från. Foto: IBL
Konrad Voits vän satt i fängelse. Då försökte han hacka fängelsesystemet för att få denne frisläppt. Han satt däremot inte på Alcatraz, som bilden kommer från. Foto: IBL

Konrad Voits vän skakade galler. Då försökte han hacka fängelsesystemet för att få denne frisläppt.

Publicerad

En man ifrån Michigan hackade sig in i ett lokalt fängelses datorsystem. Målet var att hans vän skulle släppas tidigt genom att fängelsets register ändrades, skriver IB Times.

Försöket misslyckades – och han åkte fast. Nu kan han själv hamna bakom galler.

27-årige Konrad Voits har erkänt anklagelserna om hackerförsök genom att installera malware på Washtenaw County datorsystem.

– Cyberintrång påverkar individer, företag och regeringar, säger USA: s advokat Daniel Lemisch, till The Register.
– Datorhackare borde inse att olagligt intrång på en annan dator är ett brott som leder till dom och fängelse. Vi välkomnar engagemanget från många brottsbekämpande tjänstemän.

Enligt ett dokument från domstolen satte Voit upp en phishing-domän som liknar Washtenaw-urlen, ”ewashtenavv.org”. Den hade alltså två enkel-v i stället för att w på slutet.

Sedan pingade han anställda med e-post från domänen, och hävdade att han var en Daniel Greene. På så sätt ledde han personal till en skadlig webbplats.

Vidare ringde Voits upp flera personer i personalen och hävdade att han var it-chef. Han använde sedan en social manipulation och fick flera medarbetare att ladda ned en .exe-fil som innehöll skadlig kod. Voits hävdade dock att det var en uppdatering.

På så sätt kom Voits över inloggningsuppgifter och lösenord till 1600 kommunarbetare – inklusive för Xjails datorsystem som används för att spåra interner. I mars tidigare i år hade han loggarna till fängelsets hanteringssystem – det var då han försökte frige sin vän.

Nu riskerar Voits att dömas till upp till tio års fängelse.