Digitalisering

Håkan Eriksson tror på dyrare bredband

Håkan Eriksson
Håkan Eriksson

Ericsson FoU-chef Håkan Eriksson är övertygad om att folk är beredda att betala mer för sitt mobila bredband än vad de gör idag. ”Alltså mer än de 150-250 kronor per månad folk betalar idag”, säger han.

Publicerad

På Ericssons webbsida ger Håkan Eriksson sin syn på utvecklingen för mobilt bredband.

– Det är uppenbart att mobilt bredband är en framgång. Diskussionerna i dag gäller huruvida framgången är uthållig, säger han.

Själv är han övertygad om att operatörerna kommer att fortsätta kunna investera i mobilnät för att klara tillströmningen av nya abonnenter och kraven på högre datahastighet.

Han har två argument för detta.  Att operatörernas produktionskostnad är lägre än många tror, och att kunderna är villiga att betala mer än vad de gör idag.

– Att producera 1 GB kostar ungefär 1 dollar, och en kund med smarta mobiler använder kanske en halv GB per månad. Alltså en produktionskostnad på 50 cent per månad, säger han.

Håkan Erikssons andra argument gäller prisnivån för mobilt bredband. Det är lägre än vad det skulle kunna vara, anser han.

– Och priset för mobilt bredband ligger vanligen runt 20-30 dollar eller euro per månad. Och med en produktionskostnad på  50 cent, så finns marginalen där.

– Därutöver är viljan att betala för mobilt bredband sannolikt mycket högre än 20-30 dollar i månaden.  Jämfört med vad andra saker kostar.

– Jag har erbjudit folk att bjuda dem på bio och popcorn en kväll under en förutsättning: Att de inte får använda sitt mobila bredband under en månad. Ingen har ännu tackat ja till mitt erbjudande.

- Så om operatörerna skulle behöva höja månadsavgiften så är det möjligt. Och vi ser nu också hur operatörerna börjar erbjuda  en differentierad månadsavgift och röra sig bort från fasta avgifter.