Digitalisering

Googles höghöjdsinternet återuppstår – i nytt bolag

Startupen Aalyria bygger ett system för laserbaserad internetuppkoppling. Foto: Press
Startupen Aalyria bygger ett system för laserbaserad internetuppkoppling. Foto: Press

Amerikanska startupen Aalyria vill ta internet till svårtillgängliga platser. Tekniken som de använder kommer ursprungligen från Google – men nu har ballongerna byts ut mot laser. 

Publicerad

”Högst experimentell”. Så benämndes Googles projekt för höghastighetsinternet via luftballonger. Tekniken började testas 2013, och blev fem år senare ett eget bolag med namnet Loon under Googles moderbolag Alphabet.

Nytt höghöjdsinternet

Loon fick tekniken att fungera, men lyckades aldrig pressa ned kostnaderna tillräckligt mycket. Det ledde till att bolaget avvecklades i början av 2021.

Nu har Googles höghöjdsinternet fått nya vingar – fast varken i nätjättens eller Loons regi. Istället ska det nystartade bolaget Aalyria ta över. Högflygande ambitioner saknas inte hos startupen – målet är att bygga världens snabbaste system med markbaserade sändare för trådlös långdistansuppkoppling, skriver Bloomberg

För att lyckas med det ska Aalyria vidareutveckla delar av Loons teknik som användes till att dels förse ballongerna med internet, dels att hålla reda på ballongernas position i nätverket.

Målet: 1,6 terabit/s

Den största förändringen är att Aalyria dumpar luftballonger till förmån för ett laserbaserat system för internetdistribution.

Bolagets teknik kallas Tightbeam, och bygger på trådlös optisk kommunikation med lasrar som signalerar genom luften. Enligt Aalyria kan man skicka data i hastigheter upp till 1,6 terabit/sekund på avstånd som sträcker sig över hundratals kilometer.

Supersnabbt internet till flygplan

För Bloomberg demonstrerar Aalyria tekniken genom att överföra data via en länk på taket på sitt huvudkontor, till en bergstopp drygt tre mil bort. Dataöverföringen stabilitet ska varken påverkas störningar i atmosfären eller dåligt väder, enligt bolaget.   

– Vi är kapabla att leverera 1 gigabit per sekund till varje säte i ett flygplan, säger Aalyrias vd Chris Taylor till Bloomberg. 

Bolagets andra ben ska bli en molnbaserad mjukvarulösning som kan förutse när rörliga objekt, som flygplan eller båtar, riskerar att tappa uppkopplingen till Tightbeam-nätverket. Innan det sker ser mjukvaran, som kallas Spacetime, till sända ut en ny signal för att bibehålla uppkopplingen.

Grundat av Google-veteraner

Teamet bakom Aalyria är inga duvungar. Bolaget är grundat av en grupp veteraner från Googles FoU-avdelning. Alphabet, Googles moderbolag, tror på tekniken, och har gått in som minoritetsägare i Aalyria.

Det unga företaget har också tecknat ett avtal om att demonstrera tekniken för USA:s militär, skriver Bloomberg.