Digitalisering

Google stryper Huaweis möjlighet att använda Android

Nu tänker Google kasta ut Huawei ur Android-gemenskapen. Foto: TT/Andre M. Chang
Nu tänker Google kasta ut Huawei ur Android-gemenskapen. Foto: TT/Andre M. Chang

Amerikanska chiptillverkare fryser leveranser till Huawei. Och Google ska begränsa det kinesiska telekombolagets möjlighet att använda operativsystemet Android.

Publicerad

Google tänker kasta ut Huawei ur Android-gemenskapen. Uppdateringar av operativsystemet kommer inte till Huaweis framtida telefoner, som också lär bli utan exempelvis Google Play Store och Gmail. Det är populära appar som Android-konsumenter i Europa – där Huawei rönt stora framgångar – ser som en självklarhet.

Det var nyhetsbyrån Reuters som först rapporterade om Googles dramatiska åtgärder. Exakt hur de konsumenter som redan i dag har en Huawei-telefon drabbas är inte helt klarlagt. ”Tjänster som Google Play och säkerhet från Google Play Protect kommer fortsatt att fungera på existerande Huawei-enheter”, skriver Google via Android-kontot på Twitter.

Vad ”fortsatt att fungera” innebär är än så länge öppet för olika tolkningar – och det tycks inte utgöra någon garanti för att framtida uppdateringar av Android kommer till de miljontals Huawei-telefoner som finns på marknaden idag.

Vad gäller Huawei-enheter som släpps i framtiden är budskapet desto tydligare: det kinesiska bolaget kommer att få hålla till godo med den nedbantade version av Android som bygger på Googles öppna plattform, Android Open Source Project (AOSP). Säkerhetsuppdateringar kan tryckas ut till användarna först när de gjorts tillgängliga på AOSP.

Googles besked efter Trumps nödläge

Googles besked kommer bara dagar efter att den amerikanske presidenten, Donald Trump, utlyst nationellt nödläge med avsikt att förbjuda kinesiska telekombolag från att delta i konstruktionen av amerikanska 5g-nät. Parallellt med Trumps presidentorder gick det amerikanska handelsdepartementet ut med att man har placerat Huawei på en lista över bolag som sägs utgöra en nationell säkerhetsrisk.

Och det tycks vara handelsdepartementets åtgärd – som kraftigt begränsar amerikanska bolags möjligheter att göra affärer med Huawei – som fått Google att agera. ”Vi följer ordern och går igenom vad den innebär”, skriver Google.

Tilltaget har väckt vrede på sociala medier. En del europeiska konsumenter anser att de blir offer för det handelskrig som pågår mellan USA och Kina, där Huawei är en bricka i spelet.

Det är dock inte bara Google som delar ut tunga slag mot Huawei just nu. Bloomberg skriver att stora amerikanska chiptillverkare som Intel, Qualcomm och Broadcom tills vidare ”fryst leveranser” av ”kritisk programvara och komponenter”.

Huawei hade vid publicering inte kommenterat nattens händelser, men har tidigare sagt att de är redo att erbjuda ett eget operativsystem. Bloomberg rapporterar att Huawei den senaste tiden ska ha lagrat stora mängder chip som en förebyggande åtgärd.