Populärteknik

Google släpper betalmonopolet i Android – Apple vägrar

Sökjätten öppnar för tredjeparts-betalningar via Androidappar i Sydkorea. Men Apple sätter sig på tvären. Enorma summor står på spel när appmonoplet utmanas.

Publicerad

Under de senaste decennierna har appindustrin genererat miljardbelopp för utvecklarna – och för Apple och Google, som tar sin del av kakan via transaktionsavgifter för varje appköp.

Bara under 2020 genererade köp i appar intäkter motsvarande drygt 953 miljarder kronor för Apple och Google. Hela 71 procent av dessa intäkter kom från köp som gjordes i spel, enligt sajten Business of apps.

Slår mot appmonopolet

Men techbolagens järngrepp om appbutikerna, och betalningarna som genomförs där, har mötts av skarp kritik från såväl utvecklare som lagstiftare världen över. 

I slutet av augusti röstade Sydkorea igenom ett lagtillägg som är menat att stävja teknikjättarnas appmonopol. I korthet innebär den nya lagen att Apple och Google måste tillåta utvecklare att lägga till egna, alternativa betalningslösningar i apparna. 

Den sydkoreanska staten uppmanade Apple och Google att visa hur den nya lagen kommer att efterföljas – och nu har sökjätten svarat, skriver Digital Trends.

Nu börjar Googles appbutik erbjuda alternativa betallösningar i Sydkorea. Foto: Google
Nu börjar Googles appbutik erbjuda alternativa betallösningar i Sydkorea. Foto: Google

Från och med nu kommer Android-användare i Sydkorea få möjlighet att välja mellan Googles betalsystem och ett annat som apputvecklaren själv valt när köp ska genomföras.

Apple slår tillbaka

Apple då? Cupertinoföretaget, som länge har stridit för att behålla makten över app store, har ännu inte gått den sydkoreanska staten till mötes. I stället går bolaget på offensiven, och hävdar att den nya lagen bland annat ”ökar risken för appbedrägerier och urholkar användarnas integritetsskydd”.

I ett uttalande hävdar dessutom Iphonetillverkaren att bolaget redan följer sydkoreansk lag, och att inga regeländringar behövs på App Store.

Fortnite Foto: Epic Games
Fortnite Foto: Epic Games

Apple har sedan en tid tillbaka en infekterad strid med spelutvecklaren Epic, som står bakom succén Fortnite. Bakgrunden till bråket är att Apple kastade ut Fortnite från sin plattform sedan spelutvecklaren kringgått betalningsmodellen i App store, där Apple beräknats få 30 procent av vinsten. 

Epic tog det hela till rätten, och i oktober kom ett domslut som gav Apple rätt på nio av tio punkter. Men på den sista och springande punkten blev domen till Epics fördel. Rätten slog nämligen fast att Apple inte har rätt att hindra utvecklare från att lägga till egna betalningslösningar i apparna.

Överklagar Epic-domen

Apples svarade med att överklaga, och kräver samtidigt att domen inte ska vinna laga kraft förrän en ny rättegång genomförts. Den 9 november meddelas om Apples överklagan godtas.

Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: Kathy Willens/AP/TT
Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: Kathy Willens/AP/TT

Det som Apple framför allt vänder sig mot är att tillåta knappar och länkar inne i appar som pekar till externa betalningssystem, skriver Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är Apple mindre skeptiskt till ett upplägg där utvecklarna i stället kan lägga till information i apparna om alternativa sätt att betala för innehåll.