Digitalisering

Google köper termostatbolaget Nest

Den uppkopplade och självlärande termostaten Nest. Foto: Nest
Den uppkopplade och självlärande termostaten Nest. Foto: Nest
Nests uppkopplade brandvarnare Protect. Foto: Nest
Nests uppkopplade brandvarnare Protect. Foto: Nest

Google köper amerikanska Nest Labs, mest känt för sin uppkopplade termostat, för 21 miljarder kronor. En fråga är vad Google kan göra med data från termostaterna.

Publicerad

Google betalar köpesumman på 3,2 miljarder dollar, motsvarande omkring 21 miljarder kronor, kontant. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nest Labs grundades 2010 av Tony Fadell och Matt Rogers, båda med bakgrund på Apple där de arbetade med musikspelaren Ipod – Tony Fadell ligger bakom designen av Ipod.

Idén med Nest Labs var att göra prylar i hemmet smartare, och först ut blev en uppkopplad och självlärande termostat. Med rörelsedetektorer och programvara uppges den kunna sänka energiförbrukningen i hemmet med 30 procent genom att reglera temperaturen efter närvaro i olika rum och efter de boendes vanor.

Termostaten säljs ännu inte i Sverige.

I oktober 2013 följdes termostaten av den uppkopplade brandvarnaren Protect som bland annat kan kommunicera med enheter i olika rum och varna med röstmeddelanden.

Google Ventures tillhörde de tidiga investerarna i bolaget, och i en bloggpost berättar Nests vd Tony Fadell hur han och Matt Rogers haft tidiga kontakter med bland annat Googlegrundaren Sergey Brin.

"Han förstod omedelbart vad vi höll på med, och det gjorde även resten av Google-teamet när vi visade dem [termostaten]", skriver Tony Fadell.

Han understryker att Nest kommer att fortsätta att fungera som en egen enhet och att han och Matt Rogers kommer att fortsätta att arbeta som vd respektive utvecklingschef.

"Vi kommer helt enkelt att kunna sätta våra produkter i händerna på människor runt om i världen - snabbare", fortsätter han.

En av de frågor Matt Rogers tar upp i en egen bloggpost är vilken tillgång Google får till data från de uppkopplade apparaterna.

"Det framgår tydligt av vår sekretesspolicy att kunddata bara får användas för att tillhandahålla och förbättra Nests produkter och tjänster. Vi har alltid tagit allvarligt på personlig integritet och det kommer inte att förändras", skriver Matt Rogers.