Digitalisering

Google-chefen vill satsa på ai i sjukvården

Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT
Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT

Sundar Pichai, koncernchef för Googleägaren Alphabet, ser artficiell intelligens (ai) inom sjukvården som framtiden. Han utlovar hög ribba för att skydda personlig integritet.

Publicerad

Den största potentialen under de kommande 5–10 åren finns inom användningen av AI för att förbättra resultaten i sjukvården, enligt Sundar Pichai.

Google har redan gett sig in på marknaden genom avtal med Ascension, som driver 150 sjukhus och drygt 50 äldreboenden. Detta har gett sökjätten tillgång till sjukvårdsjournaler för tiotals miljoner amerikaner, vilket har fått lagstiftare i USA att rikta kritiska frågor rörande just skyddet av känsliga personuppgifter.

– När vi jobbar med sjukhus tillhör datan sjukhusen, säger Pichai i en paneldebatt på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

”Gör avgörande skillnad”

Han tillägger att den potential för att förbättra sjukvårdsresultatet som ai erbjuder inte får missas.

– Cancerdiagnoser missas ofta och detta gör avgörande skillnad i hur det går. När det gäller lungcancer till exempel, fem experter är överens om en sak och fem andra ser det på ett annat sätt. Vi vet att vi kan använda ai för att göra detta bättre, säger Pichai.

Google har redan tillbringat åratal med att utveckla ai för att möjliggöra automatiserade analyser bland annat av undersökningar med magnetröntgen, med målsättningen att underlätta diagnoser och prognoser och förbättra sjukvårdsresultaten till en lägre kostnad.