Innovation

Glödlampans nya ersättare

Glasklar kiselkarbid, skapad av Rositza Yakimova vid Linköpings universitet, kan användas till nya typer av lysdioder. Foto: Jan-Christer Persson
Glasklar kiselkarbid, skapad av Rositza Yakimova vid Linköpings universitet, kan användas till nya typer av lysdioder. Foto: Jan-Christer Persson
Mikael Syväjärvi och Rositza Yakimova i labbet. Foto: Jan-Christer Persson
Mikael Syväjärvi och Rositza Yakimova i labbet. Foto: Jan-Christer Persson

Lysdioder som lyser med ett sken likt glödlampan. Det ska öppna dörren för vita lysdioder som allmänbelysning. Forskare vid Linköpings universitet har hittat materialet som ska ta lysdioderna till nya höjder.

Publicerad

EU vill skrota den energislukande glödlampan. Dagens alternativ, lågenergilampan, innehåller miljöfarligt kvicksilver.

Lösningen kan vara lysdioder med vitt ljus. Men för att de ska bli ett attraktivt alternativ för inomhusbelysning krävs att ljuset från dem blir mer likt ljuset från dagens glödlampa.

Tillverkare av lampor världen över satsar därför stora summor på att utveckla lysdioder, som dels skickar ut ljus med ett mjukare spektrum, dels är uppbyggda med billigare metoder än dem som används i dag.

Forskare vid Linköpings universitet rapporterar nu att de har lyckats hitta en lösning på problemet.

Genom att föra in atomer av kväve, aluminium och bor i kiselkarbid har Rositza Yakimova och Mikael Syväjärvi skapat ett billigare material som fluorescerar med ett ljus som är mer likt glödlampans.

Initiativet till projektet togs av Satoshi Kamiyama vid Meijo University. Under år 2005 var han gästprofessor vid Linköpings universitet.

- Han tyckte att den process vi utvecklat gjorde att vi hade förutsättningar för att skapa ett material som de på Meijo university kunde utveckla en lysdiodstruktur för, säger Rositza Yakimova, professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

För två år sedan gick startskottet. Under senhösten förra året gjordes tester som visade att konceptet håller. Resultatet har blivit en ny typ av lysdiod.

- I bästa fall, om vi får pengar så att vi kan arbeta intensivt med materialet, tar det två år innan vi har en produkt som kan komma ut på marknaden.

Forskarnas hoppas att materialet ska kunna bli basen för en ny svensk tillverkningsindustri.

Ökar takten på tillväxten med kvalitet

En ny metod som får skräddarsydda material att växa fram i en rasande fart med hög kvalitet. Det är hemlighet bakom framgångarna hos forskarna vid IFM i Linköping.

Metoden har döpts till Fast Sublimation Growth Process, FSGP.

Den används inte bara för att framställa material till den nya vita lysdioden. Ny Teknik har tidigare bland annat rapporterat om hur den kan användas till att tillverka stora ytor av nya supermaterialet, grafen.