Opinion

Ge drönarnas foton en egen lag

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Domen mot drönarfotografering grundar sig i en lag som inte är anpassad efter tekniken. Ny Tekniks tf chefredaktör uppmanar politikerna att lösa problemet.

Publicerad

För snart två sedan berättade Ny Teknik om alla spännande tillämpningar som drönare kunde få i Sverige och i världen. Stoppa tjuvskytte på savannen eller övervakning av hur växterna på åkern i Skåne växer, stadsplanering samt mätning av deponier var bara några av de användningsområden som var på gång.

Svenska Datainspektionen och länsstyrelserna har därefter motarbetat utvecklingen genom att kräva att de kameror som behövs för att drönaren ska kunna utföra detta arbete måste ha tillstånd som en övervakningskamera. Allt enligt en lag som inte är anpassad efter drönare.

Nyligen kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som fastslog att tillstånd krävs. Dessutom sa domstolen att där den personliga integriteten hotas ska tillstånd ges restriktivt, vilket exempelvis kan medges i brottsbekämpande syfte. Drönarbranschen är i uppror efter domen. Företrädare anser att detta riskerar stoppa den snabba utveckling som funnits i Tekniksverige.

Läs mer:

Ny Teknik skriver den här veckan om hur drönare hjälper till där infrastrukturen i Afrikas fattiga länder inte räcker till. Svenska entreprenören Globhe använder drönare för att leverera medicin när vägen regnat bort i Rwanda. Beroende på drönarmodell är det så att ibland behövs kamera, ibland inte.

Läs mer:

Vi har även ett uppslag om hur Linköpingsföretaget Spotscale tagit fram en 3d-modell över Norrköping med hjälp av massor av foton som tagits med drönare. Modellen ska användas för att studera hur drönare och vanlig reguljär flygtrafik ska kunna samsas. Ett uppdrag som Spotscale hade tvingats tacka nej till efter den nya domen, berättar vd Ludvig Emgård.

Läs mer:

Drönarbranschen har kontakter med länsstyrelserna och diskuterar tänkbara lösningar enligt den nuvarande lagstiftningen. Men det räcker inte. Nu är det upp till politikerna att ordna så att drönarbranschen får förutsättningar att fortsätta utveckla bra tillämpningar. Lös detta direkt.