Samhälle

Gates stiftelse ökar stöd till WHO: ”Alle man på däck”

”Att minska stödet till WHO”, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates. Foto: Elaine Thompson
”Att minska stödet till WHO”, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates. Foto: Elaine Thompson

Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen.

Publicerad

Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner.

– Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates, och fortsätter:

– När du är i en kris som den här, är det alle man på däck.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beklagar USA:s beslut och säger att man kommer att försöka att fylla hålet med andra partner. Men Melinda Gates tror att det blir svårt.

Pengarna från stiftelsen ska användas till att ta fram nya läkemedel, diagnostik och vaccin för att bemöta coronapandemin, liksom hjälpa fattigare länder och sårbara befolkningsgrupper som smittan kan slå extra hårt mot.

– Vi behöver som ett globalt samhälle vända oss till vad som nu börjar i afrikanska och sydasiatiska länder. Vi ser ett enormt behov, och det är därför vi mer än fördubblat vårt åtagande, säger Gates.

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet