Populärteknik

Fysikernas råd mot kaffespill

Med kaffekoppen i handen på väg mot mötet. Plötsligt rör sig kaffet ur koppen. Fysiker har studerat fenomenet.

Publicerad

(Uppdaterad) Scenen är bekant för de flesta. Kaffet som under rörelse tar sig ur koppen, rinner ut på kläder, egna och kanske även andras, och ger bruna fläckar på viktiga dokument.

Fysiker vid University of California i Santa Barbara har undersökt vad som händer och rapporterar i Physical Review E. Hur kaffet rör sig i koppen är mer komplicerat än man tror, konstaterar forskarna.

Acceleration, vridmoment, ytspänning och storlek på kärlet är samverkande faktorer.

Forskarna Krechetnikov och Mayer konstaterar att kaffet rör sig fram och tillbaka i en takt som är avhängig gånghastigheten. Men bara en liten avvikelse i hastighet kan få vätskan i koppen att röra sig våldsamt.

Långsamma rörelser är alltså att rekommendera vid gång med kaffekopp. Dessutom har forskarna räknat på hur högt man kan fylla muggen för att någorlunda hantera vågbildningen. Lämna en marginal på upp till en åttondel av diametern.

Den matematiska modell som forskarna tagit fram kan vara till hjälp för konstruktörer av kaffekoppar, som skulle kunna anpassa formen så kaffet lättare hålls på plats.

Ironiska kolleger i forskarvärlden menar att studien om inte annat kan vara en kandidat till ig-nobelpriset. Ett lock på muggen kan lösa problemet.