Digitalisering

Foxconn flyttar för att slippa lönehöjning

De låga lönerna vid Foxconns fabriker utlöste en våg av självmord vid Shenzhenfabriken. Foto: Kin Cheung/(Scanpix)
De låga lönerna vid Foxconns fabriker utlöste en våg av självmord vid Shenzhenfabriken. Foto: Kin Cheung/(Scanpix)

Foxconns påtvingade lönehöjningar vid fabrikerna i södra Kina i resulterar i att Foxconn helt sonika flyttar över tillverkningen till norra Kina - med fortsatt låga löner till de anställda.

Publicerad

Det skriver Digitimes som citeras av Elektroniktidningen i dag.

Foxconn är världens största kontraktstillverkare av elektroniska produkter och tillverkar för alla de stora varumärkena inom mobiltelefoni och datorer.

Efter de uppmärksammade självmorden vid den gigantiska "fabriksstad" i Shenzhen-området i södra Kina lovade Foxconn att höja lönerna med drygt 65 procent.

De stora it-bolagen i väst drog efter andan. Lönehöjningarna i Kina skulle betyda högre priser på datorer och mobiltelefoner i väst.

Men nu kommer rapporter om att Foxconn har börjat flytta produktion till sina fabriker i norra och västra Kina, skriver Elektroniktidningen.

De två produktionsenheterna i Shenzhen har idag över 400 000 anställda och kommer att integreras till en enhet som producerar relativt få, men lönsamma produkter.
Enligt rapporter i kinesiska medier som Digitimes citerar upphörde Foxconn med att anställa i Shenzhen den 29 maj. Istället planerar företaget att expandera i Tianjin i norra Kina och i Wuhan och Chongqing i västra Kina.
Foxconn kommer antagligen inte att höja minimilönerna där, vilket man tvingats till i Shenzhen.

Minimilönerna i norra Kina ligger på 920 yuan (135 dollar) respektive 900 yuan per månad. Som jämförelse har olika media rapporterat att Foxconn planerar att höja lönerna i Shenzhen till över 2000 yuan per månad, skriver Elektroniktidningen.