Samhälle

Försvarsmakten: JAS-plan bombade brand

Foto: Johan Nilsson / TT & Nisse Schmidt / TT
Foto: Johan Nilsson / TT & Nisse Schmidt / TT

Svenska flygvapnet har bombat det svårsläckta området Trängslet.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Vid tolvtiden på onsdagen bombade flygvapnet branden på Trängslets skjutfält i Dalarna för att kväva elden. Enligt preliminära resultat ska bombningen ha varit framgångsrik.

Branden på skjutfältet i Älvdalens kommun i Dalarna är extraordinär. Utöver oländig terräng gör närvaron av odetonerad ammunition, så kallade "oxar", i marken att markpersonal utsätts för fara.

På grund av detta flög två JAS Gripen-plan på onsdagen över branden och släppte en gps- och laserstyrd bomb av typen GBU-49.

– Explosionen gör att syret försvinner och tryckvågen ser till att elden släcks inom en radie på 100 meter, säger Anders Persson, överste vid flygvapnet på plats i Älvdalen, till TT.

Sprängningen vid Trängslet verkar ha varit framgångsrik

Enligt Persson visar preliminära indikationer att provsprängningen var framgångsrik. Flygvapnet ska nu analysera filmer för att fastställa exakt vilken effekt sprängningen haft.

Att använda metoden på andra bränder tror inte Persson är aktuellt.

– Här är situationen extrem då det är ett skjutfält med oländig terräng och ammunition i marken. Det är upp till räddningsledaren att begära de här insatserna, men min bedömning är att det vid andra bränder är mer effektivt att använda markpersonal, vattenbombning och konventionell släckning, säger han.

Räddningsledare Johan Szymanski säger till TT att han ännu inte bestämt sig för om han ska begära fler bombningar av Trängsletbranden.

– Den slutsats vi preliminärt dragit är att provet var framgångsrikt. Jag har inte begärt fler bombningar, om det blir aktuellt vet jag först om några dagar. Det här är en worst case-planering, säger han.

”Branden är nyckfull, vi kan inte andas ut”

I nuläget håller räddningstjänsten branden stången bakom begränsningslinjerna, men läget är fortfarande allvarligt.

– Vi har svåra dagar framför oss med höga temperaturer, låg luftfuktighet och kraftig vind. I går tog det bara fem minuter för branden att hoppa över begränsningslinjen. Branden är nyckfull, vi kan inte andas ut än, säger Johan Szymanski.

Aftonbladet var först med att berätta om nyheten.

En viktig anledning till varför Räddningstjänsten har haft svårt att släcka branden är för att de inte kan ta sig nära branden vid skjutfältet på grund av allvarliga risker.

Då det är en skjutbana finns det en risk att det kan finnas grovkalibrig och odetonerad ammunition som kan explodera.

– Bomben har haft en en väldigt god verkan på elden, säger brandchefen Johan Szymanski, på en pressträff till Aftonbladet.

Försvarsmakten har på Youtube delat en film som togs under operationen: