Populärteknik

Första atomklockan som armbandsur

Armbandsuret Cesium 133 bygger på en krets som främst används av militären. Foto: Bathys Hawaii
Armbandsuret Cesium 133 bygger på en krets som främst används av militären. Foto: Bathys Hawaii

En armbandsklocka som högst visar en sekund fel på tusen år lanseras nu av ett företag i USA.

Publicerad

Förra året visade klockföretaget Bathys Hawaii upp en atomklocka som kan bäras runt handleden. Nu ska den kommersialiseras med hjälp av pengar som bland annat samlas in via Kickstarter. Enligt den sajten handlar det om världens första armbandsur som är en äkta atomklocka.

Den bygger på kretsen  SA.45s CSAC  som utvecklats av företaget Symmetricom i samarbete med Sandia National Laboratories och som bland annat används i drönare.

I den 40 mm breda kretsen som kallas Chip-Scale Atomic Clock och väger 35 gram ryms bland annat en cesiumbehållare, värmare, laser och en mikrovågsgenerator. Nu har Bathys kompletterat det med delar som tillsammans formar ett armbandsur som går 36 timmar på en batteriuppladdning.

I en video säger företagets ägare John Patterson att prototypen till "The Cesium 133" är lite väl klumpig på grund av atomklockskretsens storlek. Men förhoppningen är att kommande modeller i alla fall ska kunna göras tunnare.

Till en början ska bara en begränsad upplaga på sex till tio klockor tillverkas vilka ska finnas klara i slutet av 2014 och kosta motsvarande 40 000 kronor per styck.

<iframe width="468" height="330" src="https://www.kickstarter.com/projects/846511652/the-worlds-first-true-atomic-wristwatch-the-cesium/widget/video.html" frameborder="0" scrolling="no"> </iframe>