Samhälle

Förslag om smartare sms-varningar

Sms:en ska skickas ut som varningar vid exempelvis bränder, gasutsläpp och terroristattentat. Foto: Peter Ottsjö
Sms:en ska skickas ut som varningar vid exempelvis bränder, gasutsläpp och terroristattentat. Foto: Peter Ottsjö

Mass-sms ska kunna skickas till alla inom ett specifikt geografiskt område, enligt ett förslag om lagändring från regeringen. Förslaget tas emot varmt av SOS Alarm.

Publicerad

Bränder, gasutsläpp och terroristattentat är bara några händelser som kan vara bra att varna allmänheten för via sms.

Sedan tidigare är det möjligt att skicka ut ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, via sms till dem som har ett abonnemang registrerat hos en mobiloperatör och en gatuadress kopplat till abonnemanget. Problemet är då att alla som inte har mobilen registrerad i det aktuella området inte får meddelandet.

– Det som är nytt är att man geografiskt kan skicka ett sms till alla som befinner sig i ett visst område. Människor som befinner sig på Arlanda skulle kunna få ett sms, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

– Det som har varit problematiskt är att av integritetsskäl kunna se var människor befinner sig med mobiltelefonerna, men det har utredning tittat på och nu kommer ett lagförslag.

Läs mer:

Förslaget välkomnas av SOS Alarm som sedan 2013 arbetat för att kunna positionera sms till personer i ett visst område.

”Medborgarnas trygghet står alltid högst på vår agenda och det här är verkligen ett steg i rätt riktning”, säger Maria Khorsand, vd för SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm, säger till TT att man aldrig kommer att kunna se vilka som befinner sig inom ett specifikt område.

– Man använder precis samma funktion som teleoperatörerna använder för att koppla fram samtal, det är ingen ny teknik på det sättet. Det är inget som vi ser är integritetskränkande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017 men ska först beredas i utskott och riksdag.