Innovation
Forskarnas svampläder ska vara mycket likt äkta skinn
Flera lärosäten har samarbetet kring utvecklingen av ett konstläder skapat av svampmycel. Utseendet och känslan sägs ligga väldigt nära originalet.
Det tycks vara allt fler konsumenter som tar avstånd från läder och istället efterlyser djurfria produkter. Oavsett hur stor den här gruppen egentligen är så har deras önskan börjat få genomslag. Ett exempel är att flera biltillverkare nu lanserar sina nya modeller utan skinnklädsel och istället erbjuder veganska material.
Versioner av konstläder har funnits sedan 1800-talet, men moderna plastbaserade imitationer har ett dåligt renommé bland fashionistas. Dagens medvetna konsumenter vill ha plastfria produkter – och det senare tycks vara motivationen för de tre lärosäten som har plöjt ner forskning i att skapa ett nytt svampläder.
Wiens universitet tillsammans med Imperial College i London och Australiens RMIT University har gemensamt släppt en avhandling som hävdar att konstläder framställt med hjälp av svampar visar stor potential som den miljömässigt mest hållbara skinnimitationen. Samtidigt kan materialet konkurrera prismässigt med både den äkta varan och plastbaserade kopior. Det rapporterar Science Daily.
Forskarna har testat att använda en vanlig trädgårdschampinjon, som kan odlas i sågspån. Svamparna bildar långa myceltrådar och inom loppet av några veckor har man stora mycel-flak som kan skördas. Efter en viss manuell hantering och en kemisk behandling pressas de till ett konstläder som sägs ligga väldigt nära verkliga skinnprodukter både till utseende och känsla.
Färre farliga kemikalier
Materialet består dels av kitin, en seg aminopolysackarid som agerar som stabilisator i "lädret", samt andra polysackarider som glukaner. Enligt forskarna används färre farliga kemikalier vid produktionen av deras material jämfört med de andra alternativen, och den genererar mindre koldioxidutsläpp. Till skillnad från traditionella plastsubstitut är det nya materialet biologiskt nedbrytbart.
Svårigheten ligger dock i att odla fram mycel-flak som har en identisk tjocklek, färg och mekaniska egenskaper. Forskarna har publicerat sitt arbete "Leather-like material biofabrication using fungi" i Nature Sustainability. Sedan tidigare finns materialet Mylo, ett konstskinn som även det innehåller myceltrådar.