Innovation

Forskare väljer våglängd för växthus

Lysrör och röda lysdioder har bra effekt på växtligheten.
Lysrör och röda lysdioder har bra effekt på växtligheten.

Japanska industriforskare har valt våglängden 660 nanometer från röda lysdioder som optimalt ljus för plantor i växthus.

Publicerad

Forskare vid det japanska ministeriet för ekonomi, handel och industri (Meti) har valt lysdioder av aluminium-gallium-indiumfosfid som avger rött ljus vid våglängden 660 nanometer till sin referensanläggning för optimal effekt i växthus.

Lysdioder med den valda våglängden blandade med lysrör visar sig ha bäst effekt på hur plantor utvecklas i växthus.

När tekniken lanserades inledningsvis i januari baserades ljuset på en blandning av dagsljus och artificiellt ljus.

Men i slutet av maj visades en anläggning med enbart artificiellt ljus, där lysdioderna används tillsammans med lysrör och natriumlampor. Med sådan belysning kan växtutvecklingen kontrolleras helt och enligt forskarna blir det möjligt att ta ut flera skördar om året.

Dessutom slipper man i denna kontrollerade miljö använda bekämpningsmedel mot svamp och insekter. Omkring 800 lysdioder har installerats.

Lysdioderna har levererats av Showa Denko, som i sin vidareutveckling av mycket ljusstarka lysdioder baserade på AlGaInP, men även indium-galliumnitrid (InDaN) som ger blå-grönt ljus, ses som den generation lysdioder som får störst tillväxt i en nära framtid.