Innovation

Forskare: Därför gör långa rymdturer oss sjuka

Långa rymdvistelser ökar risken för vissa sjukdomar hos astronauter. Nu tror forskare att förklaringen kan finns hos mitokondrierna, cellens energifabriker.

Publicerad

Astronauten Scott Kellys nästan årslånga vistelse på den internationella rymdstationen ISS satte oväntade spår på hans kropp och gener.

ISS-året gav Kelly genförändringar

En studie som genomförts på Scott Kelly och hans enäggstvilling Mark Kelly visade på förändringar på molekylnivå hos den förre. Bland annat hade Scott Kelly fått en tjockare halspulsåder och näthinna, samt genförändringar i immunförsvaret.

Även tidigare studier visar att personer som befinner sig i rymden under en längre tid löper en högre risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar eller sömnproblem. Vad detta beror på har varit okänt.

Nu kan forskare hos Nasa vara en möjlig förklaring på spåret.

En färsk studie från den amerikanska rymdstyrelsen indikerar att mitokondrierna kan ha en nyckelroll.

Första ledtråden hittad hos rymdmöss

Det är hos mitokondrierna som näring och syre förvandlas till energi som cellerna sedan kan använda. Om den processen rubbas kan följden blir att organ och immunförsvar tar stryk.

ISS 2018. Foto: Nasa
ISS 2018. Foto: Nasa

Den första ledtråden om att långa rymdturer kan påverka mitokondrierna upptäcktes när Nasaforskarna tittade på vävnader från gnagare som har varit med på tidigare rymdexpeditioner. Möss som hade problem med ögon och lever visade också på störningarna i den så kallade mitokondriella andningskedjan.

Nasa: "Viktig upptäck inför framtiden"

Nasas hypotes backas upp av data från Scott Kelly, samt 58 andra astronauter. Förändringarna hos Kellys immunförsvar kan alltså ha sin förklaring i mitokondriella rubbningar, enligt forskarna.

-Det här är ett stort steg framåt när gäller att förstå hur våra kroppar ska förbli hälsosamma när vi har lämnat jorden. Till att börja med kan vi titta på hur befintliga mediciner för att motverka mitokondrie-störningar skulle kunna användas även i rymden, säger Nasa-studiens huvudforskare Afshin Beheshti.