Opinion

”Förbluffande dåligt förslag om en bredbandsskatt”

Foto: Anders Wiklund / TT
Anders Åkesson (C)

DEBATT. En bredbandsskatt skulle slå hårt mot de delar av landet där bredbandet är dåligt utbyggt eller rent av obefintligt. Man brukar höja skatten på sådant man vill motverka och istället sänka skatten på sådant man vill uppmuntra. Hur tänker miljöpartiet egentligen, undrar Anders Åkesson (c).

Att Miljöpartiet sällan eller aldrig höjer blicken över Stockholms innerstad är i sak inte nytt. Det har vi sett genom hela höstens budgetprocess där man tillsammans med Socialdemokraterna lagt fram en synnerligen landsbygdsfientlig budget. Exempel på detta är att man vill beskatta avstånd snarare än utsläpp, vilket så klart slår stenhårt mot de delar av landet där just avstånden är större än befolkningstätheten.

Nu tar man emellertid saken ett steg längre och har via en intern arbetsgrupp landat i föreställningen om att en särskild skatt på digitalt bredband skulle vara önskvärd. Det normala förfarandet är ju annars att höja skatten på sådant man vill motverka och istället sänka skatten på sådant man vill uppmuntra, stimulera och se mer av. Fram tills nu har vi nog alla levt i föreställningen att alla i Riksdagen verksamma partier bejakar bredbandsutbyggnad.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här