Populärteknik

Flygbilen nådde Afrika

Skycar på väg från Gibraltar till Afrika. (Klicka för större bild)
Skycar på väg från Gibraltar till Afrika. (Klicka för större bild)
Skycar i Sahara. (Klicka för större bild)
Skycar i Sahara. (Klicka för större bild)
Piloterna Gilo Cardozo och Neil Laughton. (Klicka för större bild)
Piloterna Gilo Cardozo och Neil Laughton. (Klicka för större bild)
Flygbilen över Sahara.
Flygbilen över Sahara.

Flygbilen Skycar lyckades ta sig till Afrika och är nu på väg mot slutmålet Timbuktu. Flygturen från Gibraltar till Marocko tog bara en kvart.

Publicerad

Skycar Expedition 2009 ser ut att bli en succé. När den flygande bilen startade sin färd från London 14 januari var målet Timbuktu i västra Afrika.

Enligt den senaste rapporten på expeditionens hemsida landade de i Tidjikja i Mauritanien 20 februari, ungefär 100 mil från slutmålet.

På grund av dåligt flygväder fick Skycar köra landvägen genom Frankrike och Spanien. Men väl framme i Gibraltar blev det bättre väder och Skycar kunde flygande ta skuttet över till Afrika.

– Den flög över havet från Spanien till Marocko på 15 minuter samtidigt som färjan tog två och en halv timme, säger flygbilens konstruktör Gilo Cardozo till BBC News.

Väl i Afrika var flygförhållande utmärkta och Skycar kunde flyga långa stycken över Sahara.

– Att färdas över öknen i en flygande bil är helt fantastiskt och en extraordinär upplevelse. Jag visste att den skulle fungera bra, men inte så här väl, säger Gilo Cardazo.

När Skycar rullar på vägarna ser den ut som en dune buggy med en stor propeller i aktern. Men på några minuter kopplas en flygskärm till chassiet och förvandlar bilen till ett flygplan.

I luften är toppfarten 110 kilometer per timma på flyghöjder upp till 800 meter. I bra väder kan Skycar nå flygsträckor på 30 mil innan det är dags att landa för tankning.

Då flygbilen nu visat vad den går för sätter utvecklingen av en kommersiell flygbil full fart.

Redan nästa år räknar Gilo Cardazo kunna sälja det första exemplaret för omkring 600 000 kronor.