Miljö

Floden som vräker ut mikroplast i Nordsjön kartlagd

65 procent av de insamlade mikroplastpartiklarna består av genomskinliga kulor med diametern mellen 400 - 900 mikrometer. Foto: Thomas Mani, Uni Basel
65 procent av de insamlade mikroplastpartiklarna består av genomskinliga kulor med diametern mellen 400 - 900 mikrometer. Foto: Thomas Mani, Uni Basel

Floderna står för 80 procent av tillförseln av mikroplaster i Nordsjön. Nu sätts en av de värsta nedsmutsarna under lupp.

Publicerad

Forskare vid universitetet i Basel har granskat förekomsten av mikroplast i floden Rhen på olika platser från Basel i Schweiz till Rotterdam i Nederländerna. Floden som rinner genom klassiska industriområden räknas som en av de största källorna till mikroplasttillförseln i Nordsjön.

Mikroplast är partiklar mindre än fem millimeter och finns tillsatser i plastproduktion eller som pellets i rengöringsmedel och kosmetika, eller uppstår när plastavfall fragmenteras.

Baselforskarna tog 31 prover vid elva provplatser utmed en sträcka på 820 km. De hittade mikroplaster i samtliga prover med ett medeltal på 892777 per kvadratkilometer, eller 4960 partiklar per tusen kubikmeter.

De lägsta koncentrationerna återfanns på sträckan mellan Basel och Mainz med 202900 partiklar per kvadratkilometer. Medelnivåer på 714053 partiklar fanns man i prover kring Leverkusen för att sedan notera en avsevärd höjning i industriområdena i Rhen-Ruhr-området, 2333665 partiklar per kvadratkilometer. Absolut högsta värdet noterades vid Rees i Nederländerna med 3,9 miljoner partiklar per kvadratkilometer, eller 21839 per tusen kubikmeter.

Professor Patricia Holm vid universitetet i Basel uppskattar det dagliga utflödet av plastpartiklar från Rhen till Nordsjön ligger på 191 miljoner. Och då handlar det ändå bara om mätningar av ytvattnet.

Även om plastpartiklarna som släpps ut per dygn bara väger 25 – 30 kg blir det upp mot 10 ton på ett år, och det handlar om många miljarder partiklar, som var och en har negativa effekter på hälsa och miljö, poängterar Patricia Holm.

Forskarna noterar att mer än 60 procent av mikroplastpartiklar återfinns i form av sfärer, ofta genomskinliga. Resten är i form av fragment eller fibrer. En stor del analyserades som polyetylen, polypropylen och polystyren. De har låg densitet och flyter på vattenytan varför de kan färdas långa sträckor.

Var ursprunget till dessa små plastkulor är har forskarna ännu inte kunnat identifiera, enligt Thomas Mani, en av deltagarna i studien.

Studien har publicerats i Scientific Reports