Miljö

Fleecetröjan inte sämre för miljön än andra syntetmaterial

Foto: Linda Forsell / SvD / TT
Foto: Linda Forsell / SvD / TT
Christina Jönsson Foto: Swerea IVF
Christina Jönsson Foto: Swerea IVF

Har du någon gång hört att materialet fleece är den största miljöboven när det gäller textilier? Det stämmer inte helt och hållet.

Publicerad

Christina Jönsson på Swerea IVF driver ett projekt som studerar material i textiler och det visar sig att alla syntetiska tyger kan släppa ifrån sig plast.

- Fleece är inte sämre än något annat syntetiskt material och det finns lösningar som skulle göra att materialet släpper mindre mikroplaster.

Forskningsinstitutet Swerea IVF startade hösten 2017 projektet Minshed, finansierat av Formas, som ska hjälpa textilindustrier att tillverka miljövänligare kläder. I projektet som beräknas ta tre år har de tittat närmare på innehållet i olika tyger som används och vilka parametrar som har betydelse i tillverkningen.

Fleece har en tygkonstruktion som ska vara fluffig, vilket också gör risken för fibersläpp större. Det visar sig däremot att fleece inte är den enda boven som släpper plast.

- Det går att finna mist lika mycket fibersläpp i andra syntetiska tyger. Vi vill att textilindustrin ska använda bättre material som släpper mindre mikroplaster, säger Christina Jönsson.

Fleece kan släppa både mycket och nästan ingenting alls. På så sätt det finns andra syntetiska material som är värre när det kommer till mikroplaster. Industrierna behöver få mer kunskap för att göra framsteg.

- Vi vill hjälpa designers att skapa rätt tygkonstruktion redan från början! Idag finns det mycket forskning om miljö och mikroplaster, men inte lika mycket som studerar själva materialet på olika tyger så pass noga som vi vill göra, säger Christina Jönsson.

Ny Teknik har tidigare skrivit om hur industrin får hjälp att minska mikroplasten.