Digitalisering

Flash i nya Zunefamiljen

Zune finns med både flashminnen och hårddiskar
Zune finns med både flashminnen och hårddiskar

Microsoft har presenterat helt nya modeller av sin mediaspelare Zune. Största nyheten är spelare med flashminnen.<br></br>Microsofts satsning på bärbara mediaspelare blir allt mer lik Apples Ipodkoncept.

Publicerad

I november släpps tre nya versioner av Zune samtidigt som musikbutiken Zune Marketplace får en ny design med nya funktioner.
Största nyheten är två nya spelare som istället för att lagra på hårddisk använder flashminnen. En version har 4 gigabyte lagringskapacitet och den andra 8 gigabyte.
Båda är försedda med färgskärm och hanterar såväl musik som bilder och video.
Det som främst skiljer dem från Apples motsvarighet Ipod nano är att Microsofts spelare kan anslutas trådlöst till ett nätverk och har inbyggd fm-radio.
Men den trådlösa funktionen kräver att spelaren får sin strömförsörjning via en docka eller ett nätaggregat.
Den tredje nya Zunemodellen är en spelare som har en hårddisk på 80 gigabyte jämfört med originalmodellens 30 gigabyte som kvarstår i produktsortimentet.
Den blir förövrigt enda spelare som kan fås i brun färg. De nya spelarna är svarta, rosa, gröna och röda.
Microsoft ska även uppdatera sin musikbutik Zune Marketplace. Där kunde man tidigare bara köpa låtar med ett kopieringsskydd som fungerade i Zunespelarna. Men nu adderas en miljon låtar som saknar kopieringsskydd till de tre miljoner med kopieringsskydd som finns idag.
Det gör att butiken öppnas för andra spelare än Microsofts egna.
Vilket oskyddat filformat som ska användas har Microsoft ännu inte avslöjat. Blir det företagets egna wma är Ipodägarna utestängda.
Tidigare i år kompletterade även Apple sin Itunes Store med musik utan kopieringsskydd, som kan avlyssnas i de flesta bärbara musikspelare.
Idag säljs Zune bara på den amerikanska marknaden och några planer på vidare lansering har inte offentliggjorts.
I USA är priset på den nya hårddiskspelaren 250 dollar.
Flashspelarna kostar 200 dollar för modellen med 8 gigabyte kapacitet och priset för den mindre med 4 gigabyte är 150 dollar.