Populärteknik

Firefox stoppar Facebook från att spionera på dig

Om du laddar ned tillägget körs Facebook i en egen isolerad flik, och kan inte se vilka andra sajter du surfar in på. Foto: Mozilla
Om du laddar ned tillägget körs Facebook i en egen isolerad flik, och kan inte se vilka andra sajter du surfar in på. Foto: Mozilla

Mozilla har släppt ett tillägg till webbläsaren som hindrar Facebook från att spåra dina surfvanor.

Publicerad

Facebooks kartläggning av användarna har mött skarp kritik i takt med att skandalen kring Cambridge Analytica vecklat ut sig.

Många har argumenterat för att lämna Facebook som plattform, men det är inte helt lätt. Så Mozilla som utvecklar webbläsaren Firefox har tagit fram en kompromisslösning.

Igår släppte de tilläggsprogrammet Facebook Container som hindrar Facebook från att spåra din aktivitet när du surfar på nätet. Så fort du lämnar "www.facebook.com" bakom dig ser Mozilla till att det sociala nätverket inte kan samla in någon data från dig via de många spårningsfunktioner som Facebook har utplacerade på andra sajter.

Allt du gör på Facebooks egna tjänster loggas så klart fortfarande lika flitigt, men Mozilla hjälper till att sätta en tydlig barriär mellan din aktivitet på teknikjättens servrar och resten av internet.

Rent tekniskt fungerar det genom att Firefox separerar fliken där Facebook-sessionen körs från resten av flikarna i webbläsaren. Fliken markers med blått och arbetar helt separat från resten av sidorna du surfar på. Klickar du på en länk som någon delat på Facebook öppnas den utanför lådan. Vill du dela en artikel du hittat på nätet på Facebook skickas du över till den dedikerade Facebook-fliken.

Du kan ladda ned Facebook Container här, och den kräver så klart att du använder webbläsaren Mozilla Firefox när du surfar. Fler tips på hur du delar av dig med mindre data till Facebook hittar du här.