Digitalisering
Finska Strålmyndigheten: "Barn ska sms:a inte prata i mobilen"
Finska Strålsäkerhetscentralen, Stuk, uppmanar föräldrar att begränsa sina barns mobilprat. Barn bör hellre sms:a än ringa, är budskapet. Därmed går man längre i sina rekommendationer än exempelvis Strålskyddsmyndigheten i Sverige och andra länder.
Finska myndigheten Stuk gick på onsdagen ut med en varning om att föräldrar bör minska sina barns exponering av elektromagnetisk strålning från mobiler.
– Vi säger inte stopp för barns mobilanvändning. Det är väldigt viktigt att kunna hålla kontakt med barnen ur trygghetssynpunkt. Men vi vill att man minskar exponeringen och att föräldrar pratar med sina barn om att minska antalet samtal och att man prata kortare stunder. Dessutom bör barn använda öronsnäckor, säger Dariusz Lesczynski, professor i molekylärbiologi som job och anställd på Stuk.
–Vi säger inte att de alltid ska ha öronsnäckor för det kan vara ganska obekvämt ibland om man bara tänker prata i mobilen ett par sekunder, men ringer barnen längre stunder med mobilen bör de plugga in och använda öronsnäckor, säger han.
Barn är i en speciell situation eftersom de hinner använda mobiler längre i livet, än sina föräldrar som började för drygt tio år sedan i vuxen ålder.
–Vi får många frågor kring barns användning av mobiler och ansåg att det var dags att presentera vår position, säger Lesczynski.
Det finns inga vetenskapliga bevis i dagsläget för att mobilpratande är farligt för människors hälsa, men det finns pilotstudier som antyder att den skulle kunna påverka kroppen på olika sätt, enligt Dariusz Lesczynski.
På grund av den rådande osäkerheten bör barn vara särskilt försiktiga, eftersom det inte finns tillräckligt med kunskap kring hälsoeffekter av barns mobiltelefonbruk.
– Det finns bara studier på vuxna försökspersoner, säger Dariusz Lesczynski.
Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar användning av handsfree för att minska exponeringen från mobilstrålning. Längre än så går man inte. Och den pressansvarige där Mattias Sköld säger att den finska systermyndighetens nya rekommendationer är mer långtgående än många andra länders.
Enligt Susanne Forsell, säljare på Teknikmagasinet i Stockholm, finns det inga speciella öronsnäckor för barn på marknaden. Men en modell öronsnäckor ”In Ear” med gummimusslor i olika storlekar kan passa bra för barn.
– Däremot finns det ingen volymkontroll på öronsnäckor till mobiler så att föräldrar kan spärra volymnivån. Sådana finns på barnanpassade hörlurar till datorer, berättar Susanne Forsell.