Startup

Fidesmos teknik gör analog klocka till betalkort

Klockarmbandet med integrerat NFC-chip som möjliggör kortlös betalning. Foto: Pressbild
Mattias Eld, vd och medgrundare Fidesmo. Foto: Fidesmo

33-bolaget Fidesmos kortlösa teknik lanseras i dag för första gången i en betaltjänst – i formen av en armbandsklocka.

Publicerad

Startupbolaget Fidesmo har utvecklat en plattform som möjliggör säkra kortlösa applikationer med hjälp av NFC-teknik, närfältskommunikation. Vi är redan vana vid att göra kortlösa betalningar med våra betalkort och techjättar som Apple, Samsung och Google har lanserat egna varianter där NFC-chippet är inbyggt i deras telefoner och smarta klockor.

Fidesmos teknik möjliggör samma typ av kortlösa betalning som till exempel Apple Pay, men med skillnaden att det går att integrera i vilken pryl som helst.

I dag lanserar företaget klockarmbandet Tapster med inbyggt NFC-chip. Lanseringen görs tillsammans med betalkortsföretaget Mastercard och klocktillverkaren Triwa. Mastercard står i det här fallet för betalningssystemet och Fidesmo möjliggör kommunikationen mellan klockan och Mastercard.

– Det känns otroligt kul. Det har varit många delmål på vägen. Vi menar att samarbetet med Mastercard utgör en kvalitetsstämpel för oss. Det har inneburit flera säkerhetscertifieringar och förstås även certifiering av chipen. Integrationen med Mastercards betalningssystem har så klart också varit ett stort arbete. De har jobbat nära oss och stöttat oss. Men det är en stor organisation och många som ska involveras. Jag är nöjd men också lite nervös, säger Mattias Eld, vd och medgrundare Fidesmo.

Också för kollektivtrafik och passersystem

Enligt samma princip som nu lanseras möjliggör Fidesmos teknik kontaktlös kortanvändning inom exempelvis kollektivtrafik och passersystem. Fidesmo står vare sig för biljett- eller säkerhetssystemet men ser till så att den trådlösa närfältskommunikationen fungerar på ett säkert sätt.

– Vi har hittills mest erbjudit snävare produkter för – hur ska jag uttrycka det – mer säkerhetsinriktade människor. Det här är den första betalningsprodukten, säger Mattias Eld.

Begränsad betaupplaga

Till en början kommer produkten att säljas i en begränsad betaupplaga, och det är bara Mastercard utgivna av banken SEB och Eurocard som fungerar.

Det är ganska många begräsningar i den här första betalningstjänsten. När kommer ni att bredda den ?

– Det tror jag att du kommer få höra mer om inom den närmsta framtiden, säger Mattias Eld.