Digitalisering

Fem appar äter mest bandbredd

Facebook Foto: TT
Facebook Foto: TT

Fem appar står för upp till två tredjedelar av trafiken i de mobila nätverken. De du ska skylla på när din mobil laggar är framför allt Facebook, Youtube och Instagram.

Publicerad

Ericsson släpper sin Mobility Report två gånger om året och inför mobilmässan i Barcelona nästa vecka har nätverksjätten gjort en specialversion. Mobiltrafiken i tre länder, USA, Sydkorea och Spanien har undersökts och resultatet visar att det i varje land finns fem bredbandsslukande appar.

Facebook toppar överallt och Youtube finns på alla tre listorna, men sedan skiljer det sig lite mellan länderna. Instagram är stora i USA och Spanien, Sydkorea har två lokala appar bland topp-fem och där liksom i Spanien finns Androids webbläsare med bland storförbrukarna.

De här storförbrukande apparna ses inte med blida ögon av alla operatörer. För att kunderna ska vara nöjda krävs ständiga utbyggnader av näten medan bolagen bakom apparna tar hem vinsterna. Det pågår diskussioner om hur den saken ska förändras.

Rapporten visar också att det tillkom 800 miljoner abonnemang för smarta mobiler förra året, vilket lyfte totalsiffran till 2,7 miljarder i hela världen.

Vill du vara med och äta bandbredd?

Gilla Ny Teknik på Facebook för de senaste tekniknyheterna!