Digitalisering

Facebookchef arresterad för Whatsapp-kryptering

Brasiliansk polis har arresterat Facebooks Latinamerikachef efter att företaget vägrat lämna ut krypterade meddelanden från Whatsapp. Meddelanden som Whatsapp säger att företaget inte har tillgång till.

Publicerad

Bråket mellan brasilianska myndigheter och Facebooks meddelandetjänst Whatsapp går vidare. I december förra året blockerades tjänsten under två dagar i landet eftersom myndigheter i delstaten Sergipe inte fått tillgång till meddelanden som sänts via Whatsapp i samband med en utredning om knarksmuggling. Stoppet av Whatsapp hävdes eftersom det ansågs drabba oproportionerligt många användare. Nu rapporterar tidningen Fortune att myndigheterna i Sergipe i stället fått Facebooks Latinamerikachef Diego Dzodan arresterad för att företaget inte kunnat lämna ut uppgifterna.

Whatsapp och Facebook säger i sin tur att de inte kan lämna ut meddelandena eftersom de skickas krypterade mellan användarnas telefoner. Det betyder att företagen bara har krypterade kopior av meddelandena på sina servrar. Nyckeln finns bara hos användarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här