Övriga nyheter

Experten om lasern till Max IV: Blir inte en maskin i yttersta världsklass

Juni Palmgren. Foto: Vetenskapsrådet
Ingmar Persson. Foto: Viktor Wrange

Professor Ingmar Persson, som tidigare var ordförande i Användarföreningen vid Max-labbet, är skeptisk till den uppskattade prislappen för en ny frielektronlaser.

Publicerad

En miljard kronor för en ny frielektronlaser låter lite, tycker Ingmar Persson, professor i oorganisk och fysikalisk kemi vid SLU.

– Då är jag tveksam till om man får en maskin i yttersta världsklass, säger han.

Och även om prislappen skulle visa sig stämma är han tveksam till om det finns pengar till tre stora forskningsanläggningar i Sverige – Max IV, frielektronlasern och neutronkanonen ESS.

– Om man inte har pengar till allt måste man göra en prioritering, och då får man kanske prioritera de projekt som redan är igångsatta, säger han.

Även Vetenskapsrådet, som är Max IV-labbets största finansiär, är än så länge avvaktande till planerna på en frielektronlaser.

– Vår ståndpunkt just nu är att vi måste se till att synkrotronen blir så bra som möjligt. Dessutom har vi ett stort åtagande i frielektronlasern i Hamburg, säger Juni Palmgren, huvudsekreterare för forskningsinfrastruktur på Vetenskapsrådet.

Sverige är med och finansierar bygget av frielektronlasern i Hamburg med 17,5 miljoner euro. Dessutom ska Sverige stå för en del av driftskostnaden, men med -hur mycket är ännu inte bestämt.