Digitalisering

EU-stopp för kinesiska Huawei övervägs

Huaweis vd Richard Yu. Foto: TT
Huaweis vd Richard Yu. Foto: TT

EU-kommissionen överväger förslag som förhindrar att kinesiska teknikjätten Huaweis utrustning används i nästa generations mobila nätverk, uppger EU-källor.

Publicerad

Om ett sådant förslag antogs inom EU skulle det innebära ett förbud mot utrustning från Huawei och andra kinesiska företag i de kommande så kallade 5G-nätverken, enligt fyra högt uppsatta EU-källor.

Förslaget är i en tidig fas hos EU-kommissionen, och är föranlett av att flera västländer ser ett säkerhetshot från Kina.

USA pressar företag att inte köpa av Huawei, medan Australien hör till dem som förbjudit det. Bland annat Danmark, Tyskland, Norge och Storbritannien överväger ett stopp. Sverige uppges titta på frågan.

USA befarar att utrustningen kan användas till spionage. Ogrundat, säger företaget. Även Kina avfärdar risken och fördömer förbuden.

5G ska koppla upp allt från bilar till fabriker i mycket högre hastighet än nu. Om vissa leverantörer utesluts kan kostnaderna öka och kvaliteten bli sämre.

Enligt ett internt dokument från EU-kommissionen beror övervägandet om ett förbud på den kinesiska lag som stadgar att "organisationer och medborgare" ska "samarbeta med nationellt underrättelsearbete".