Digitalisering

Ericssons mutaffärer i Irak kan vara folkrättsbrott

Telekomkoncernen Ericssons mutaffärer i Irak kan vara ett folkrättsbrott, anser två advokater. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Telekomkoncernen Ericssons mutaffärer i Irak kan vara ett folkrättsbrott, anser två advokater. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telekomkoncernen Ericssons mutaffärer i Irak kan vara ett folkrättsbrott, anser två folkrättsjurister.

Publicerad

Nyligen medgav Ericsson omfattande korruption i Irak. Bolaget konstaterade att det ser ut som om företaget betalat terrororganisationen IS för att få fri transportlejd.

SVT:s Uppdrag granskning har låtit advokaterna Kjell Jönsson och Sten de Geer läsa den interngranskning som visar att Ericsson kan ha mutat IS.

– Min bedömning är att en åklagare som får den här rapporten i sin hand inte kan fatta något annat beslut än att inleda en förundersökning om eventuella brott, medhjälp till brott mot mänskligheten, säger Sten de Geer till SVT.

Likgiltigt till stöd som stärker IS?

Ett liknande fall finns i Frankrike. Där har storföretaget Lafarge dömts för att ha mutat IS. Företagets ledning och norske säkerhetschef ska dessutom prövas för medhjälp till brott mot mänskligheten.

– I likhet med Lafarge-fallet så har Ericsson uppenbarligen varit likgiltigt för att de ekonomiska stöd som hamnar hos IS möjliggör och stärker IS, säger Kjell Jönsson till SVT.