Populärteknik

Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson – detta har de gemensamt

Elon Musk, Joe Bezos och Richard Branson. Foto: AP Photo/Cathleen Allison/TT, AP Photo/Ted S. Warren/TT & Evan Agostini/Invision/AP/TT
Elon Musk, Joe Bezos och Richard Branson. Foto: AP Photo/Cathleen Allison/TT, AP Photo/Ted S. Warren/TT & Evan Agostini/Invision/AP/TT

Rika som troll och alla med en ambition att ta sig ut i rymden. Dessa är tre av de största och rikaste personerna bakom rymdinitiativen.

Publicerad

Jeff Bezos – grundare av nätjätten Amazon och världens rikaste man

Amerikanen Jeff Bezos var först ut att kasta sig in i den kommersiella rymdindustrin redan vid millennieskiftet. Med sitt bolag Blue Origin planerar han att skicka upp turister till rymden för att uppleva tyngdlöshet. Biljetterna ska börja säljas redan nästa år och enligt läckor kan de gå för motsvarande tre miljoner svenska kronor.

Blue Origin har stundtals kämpat i motvind och Bezos har sålt av aktier i Amazon för att tanka in miljarder dollar årligen i rymdprojektet, vars teknologiutveckling fokuserar på så kallad VTLV, raketuppskjutning och landning som kan ske vertikalt till skillnad från i dag.

Framöver vill Blue Origin slå sig ihop med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för att testa att låta människor bo på månen. Men redan nu samarbetar Blue Origin med amerikanska myndigheter genom stora och värdefulla kontrakt. Tidigare i år fick de i uppdrag av USA:s militär att utveckla nya raketer för dem.

Elon Musk – medgrundare av betaltjänsten Paypal och bilmärket Tesla

Två år efter Jeff Bezos startade Elon Musk sitt rymdföretag Space X. Musk har lyckats bättre än sina båda huvudkonkurrenter med att nå långt ut i rymden, hans företag har skjutit upp runt 70 raketer och blev det första privata bolaget att skicka en farkost till den internationella rymdstationen ISS 2012. Framgångarna har lett till flera kontrakt med statliga rymdmyndigheter, trots att Space X också har upplevt problem, till exempel med dyra satelliter som försvunnit.

Ambitionen för Space X är, liksom hos konkurrenten Blue Origin, att bygga raketer som kan återanvändas för att på så vis pressa konsumentpriserna till rymden. I dag kasseras en raket efter en uppskjutning. Men uppgiften har visat sig vara svårlöst.

Musks långsiktiga mål är att skicka bemannade farkoster till Mars och i framtiden utforska möjligheterna att bo där, något som han tror är nödvändigt för mänsklighetens överlevnad.

Richard Branson – superentreprenör och grundare av Virgin Galactic

Den brittiske miljardären Richard Branson kom in i rymdbranschen 2004, då han startade Virgin Galactic med den djärva ambitionen att bli den första aktören att skicka en turist ut i rymden. Planerna grusades då en av företagets rymdfarkoster kraschade under en provflygning över Kaliforniens öken 2014, då piloten dog.

Sedan dess har Bransons team samlat sig och gjort flera framgångsrika testflygningar, vilket har skapat intresse hos allmänheten och investerare. Bland annat ska Saudiarabien ha varit intresserat av att gå in med minst en miljard USA-dollar – men mordet på journalisten Jamal Khashoggi fick Branson att avbryta förhandlingarna.

Biljetterna till de första rymdresorna upp till tyngdlösheten och tillbaka, för omkring 2,5 miljoner kronor, är redan till salu och kändisar som artisten Justin Bieber ska ha anmält intresse.