Populärteknik

Einstein räddar rymdfiasko

De två satellitterna Galileo 5 och 6 går i elliptiska banor där höjdskillnaderna gör att tidsdilationen kan mätas med atomklockorna ombord. Foto: EsA
De två satellitterna Galileo 5 och 6 går i elliptiska banor där höjdskillnaderna gör att tidsdilationen kan mätas med atomklockorna ombord. Foto: EsA

Satelliter i navigationssystemet Galilei som hamnat i fel banor ska under ett år testa Einsteins allmänna relativitetsteori.

Publicerad

Albert Einstens allmänna relativitetsteori hävdar att tiden går långsammare i närheten av ett stort objekt på grund av gravitationen. Det har verifierats i många experiment där det hittills mest exakta genomfördes 1976 med hjälp av atomklockan ombord på rymdsonden Gravity Probe A. Den sändes iväg 10 000 km ut i rymden och verifierade Einstens förutsägelser med en exakthet på 140 miljondelar, skriver Europeiska rymdorganisationen, ESA.

ESA ska nu med hjälp av två satelliter i navigationssystemet Galileo testa teorin med en ännu större noggrannhet än den som gjordes för nästan 40 år sedan.

Den bättre precisionen är av stort intresse då den kan testa flera olika teorier om gravitation, skriver ESA

Men experimenten var inget som förberetts när de två satelliterna Galileo 5 och 6 sändes upp i augusti 2014. Testen av relativitetsteorin är i stället resultatet av att uppskjutningen misslyckades och placerade satelliterna i felaktiga banor.

Satellitbanorna är nu korrigerade men är fortfarande elliptiska vilket gör att de båda satelliternas ändrar höjd med omkring 8 500 km två gånger per dygn. Det är dessa höjdskillnader och därmed de olika gravitationsnivåerna som forskarna nu under ett år ska använda för att mäta den så kallade tidsdilationen.

Instrumenteen som främst ska användas är de atomklockor av typ vätemaser som finns ombord på satelliterna i Galileosyatemet och som mäter tiden med en exakthet på 0,45 nanosekunder under tolv timmar.