Digitalisering

Efter Note 7: Fem teknikhaverier vi minns

Minns du teknikhaverierna? Foto: Alamy, Mc Donalds
Minns du teknikhaverierna? Foto: Alamy, Mc Donalds

Samsung är långt ifrån det enda företaget som behövt återkalla miljontals exemplar av en defekt produkt. Här är fem andra teknikkrascher som drabbat konsumenter världen över.

Publicerad

Nyligen kom beskedet att Samsung stoppar både försäljning och produktion av Galaxy Note 7. Det innebär också att företaget tvingas återkalla 2,5 miljoner exemplar av mobilen.

Åtgärden kommer sannolikt få kännbara ekonomiska konsekvenser för Samsung, men Note 7-skandalen är inte det enda – eller för den delen största – produkthaveriet de senaste åren.

Brinnande Sony-batterier

År 2006 tvingades Dell, som på den tiden var världens största pc-tillverkare, återkalla 4,1 miljoner notebook-datorer, på grund av brandrisken vid laddning av det Sonyproducerade litiumjonbatteriet. Kunder som drabbats erbjöds att få sin dator utbytt mot en ersättningsenhet.

Läs mer:

Röd dödsring på tv-spel

Spelkonsol Xbox 360 är en annan produkt omgärdad med flera tekniska problem. Det mest kända dök upp kring 2007, och döptes snabbt till Red ring of death. Överhettade kretsar i konsolens cpu- och grafikprocessorer gjorde att systemet kraschade totalt, vilket ledde till att Microsoft tvingades utöka garantin för maskinen till tre år. Åtgärden uppskattas ha kostat företaget en miljard dollar.

Apples ”antennagate”

När Iphone 4 lanserades 2010 var en av stora nyheterna den nya designen, som bland annat innebar att antennerna hade integrerats i den ram av rostfritt stål som löpte runt telefonen. Kort efter lanseringen kom rapporter om att ett antal användare märkt att mottagningen försämrats när de hade mobilerna i handen.

Responsen från Apples dåvarande vd Steve Jobs kom snabbt: Problemen berodde på att folk höll telefonen fel. Efter tag bestämde sig Apple för att kompensera kunder som drabbats genom att erbjuda ett gratis mobilskal eller en check på motsvarande cirka 100 kronor.

Brinnande hoverboards

Hoverboards – eller balansskotrar på svenska – har blivit en populär leksak världen över. Men efter flera incidenter där skotrarnas litiumjonbatterier överhettats, börjat brinna eller exploderat bestämde sig tio företag i USA för att återkalla 500 000 hoverboards i somras. Alla dessa skotrar och batterierna som fanns i dem hade tillverkats i Kina.

Läs mer:

Smarta hälsobandet gav hudskador

I augusti i år började McDonalds skicka ut det smarta hälsoarmbandet Step-It i Happy Meal-mål som såldes i USA och Kanada. Plasten som användes till hälsoarmbandet visade sig dock vara skadlig – enligt den amerikanska myndigheten för konsumentsäkerhet, CPSC, fick man in över 70 anmälningar om hudirritationer och svidande besvär.

Det ledde till att McDonalds bestämde sig för att kalla tillbaka alla hälsoarmband, vilket totalt rörde sig om 32,6 miljoner exemplar.