Populärteknik
Efter misstänkt meteoroidkrock – Ryssland skickar ersättningsfarkost till ISS

En tom Sojuz-farkost ska skickas till ISS för att hämta hem tre personer ur rymdstationens besättning. Rymdfararna stod utan hemfärd efter en läcka i december 2022.
I december 2022 träffade en misstänkt mikrometeoroid rymdfarkosten MS-22 Sojuz som är parkerad vid den internationella rymdstationen ISS. Kollisionen orsakade en omfattande kylvätskeläcka.
På grund av läckan stod tre rymdfarare, astronauten Frank Rubio och de två kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin, utan hemfärd. Den ryska rymdmyndigheten Roskosmos har nu beslutat att en ny Sojuz-farkost ska skjutas upp den 20 februari för att hämta hem rymdfararna.
Beslutet presenterades på en presskonferens på onsdagen som hölls av Nasa och Roskosmos.
– Det största problemet med att landa den nuvarande Sojuz-farkosten med en besättning skulle vara värme eftersom vi förlorade värmeavisande egenskaper hos farkosten, sa den tidigare kosmonauten Sergej Krikaljov under presskonferensen.
Uppdraget förlängs för Rubio, Prokopjev och Petelin
Den farkost som ska skickas upp tom, MS-23 Sojuz, för att hämta hem de strandsatta skulle egentligen haft med sig tre nya rymdfarare. För att bemanningen på ISS ska vara komplett behöver då amerikanen Rubio och ryssarna Prokopjev och Petelin stanna längre än till mars som var planerat.
Först när ännu en rymdfarkost, MS-24 Sojuz, står klar att ta upp de som står näst på tur att spendera tid på ISS kan Rubio, Prokopjev och Petelin återvända hem.
Den skadade rymdfarkosten kommer att stanna kvar vid ISS tills ersättningsfarkosten kommit dit då utrustning som är specialanpassad efter rymdfararna behöver flyttas till från den gamla till den nya.
MS-22 Sojuz ska sedan flyga obemannad hem mot jorden igen. Forskare kommer då att övervaka temperaturen inuti farkosten för att lära sig mer om hur värmeprofilen påverkas av den skada som uppstått.
